News

Video. Urmele prăpădului. Cum arată insula greacă Evia, mistuită de incendii. Localnicii, furioși pe guvern

Insula Evia, situată în zona centrală a Greciei, a fost afectată de incendii puternice care au mistuit 50.000 de hectare.
14.08.2021 | 16:46
Video Urmele prapadului Cum arata insula greaca Evia mistuita de incendii Localnicii furiosi pe guvern
Video. Urmele prăpădului. Cum arată insula greacă Evia, mistuită de incendii. Localnicii, furioși pe guvern Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Incendiile de pe insula Evia au fost atât de puternice, încât Grecia s-a văzut nevoită să ceară ajutor internațional. România a trimis o echipă formată din peste 100 de pompieri cu mașini și echipamente de intervenție.

Video. Urmele prăpădului. Cum arată insula greacă Evia, mistuită de incendii. Localnicii, furioși pe guvern

Deși după mai multe zile de eforturi intense, ajutați și de domolirea vântului și de ploi, pompierii reușiseră să pună sub control incendiile de pe insulă, sâmbătă după-amiază a izbucnit un incendiu în satele Mesochoria din Karystos, sudul Evia.

ADVERTISEMENT

Nu este deocamdată clar dacă acesta este un incendiu nou sau o reaprindere a celui stins acum două zile în aceeași zonă.

Pompierilor din zonă li se vor alătura alte forțe care vin din nordul insulei Evia, zonă care a suferit pagube grave în urma incendiilor începând cu 3 august.

ADVERTISEMENT

Viteza vântului în zonă este foarte mare, înregistrând până la 8 pe scara Beaufort, împiedicând eforturile de stingere a incendiilor, precizează The Athens News Agency – Macedonian Press Agency (ANA-MPA).

Suprafața pârjolită de incendii depășește 50.000 de hectare

Pe site-ul programului Copernicus au fost publicate mai multe imagini capturate de sateliții Sentinel, care surprind proporțiile dezastrului din Evia.

ADVERTISEMENT

Una din fotografii este compusă din două imagini alăturate, practic același cadru surprins din spațiu la o distanță de zece zile: pe 1 august, când partea de nord a insulei Evia este complet înverzită, și pe 11 august, după izbucnirea incendiilor, când se vede clar cât de tare a fost pârjolită insula.

Urmele prăpădului. Cum arată insula greacă Evia, mistuită de incendii. Localnicii, furioși pe guvern
Urmele prăpădului. Cum arată insula greacă Evia, mistuită de incendii. Localnicii, furioși pe guvern Foto: copernicus.eu

O măsurătoare aproximativă arată că nordul insulei a fost ars pe o distanță de peste 30 de kilometri pe direcția Nord-Sud și cel puțin 20 de kilometri pe direcția Est-Vest.

ADVERTISEMENT

Suprafața acoperită de incendii depășește 50.000 de hectare, potrivit calculelor Copernicus.

Localnicii sunt furioși pe guvern

După incendiile puternice care au devastat a doua cea mai mare insulă a Greciei, mulți dintre locuitorii săi sunt supărați pe guvern. Ei cred că dezastrul ar fi putut fi prevenit.

Incendiile nu sunt un eveniment rar pe Evia. În trecut, autoritățile le stingeau întotdeauna singure, spun localnicii. De această dată, însă, singura preocupare a guvernului a fost evacuarea oamenilor.

Oamenii se simt abandonați de guvern. Aceștia susțin că strategia de gestionare a crizelor adoptată de Atena a fost un dezastru absolut, relatează Deutsche Welle.

Amploarea dezastrului poate fi văzută de-a lungul drumului care duce de pe coastă și până deasupra munților. Pământul este ars cât vezi cu ochii. Copacii căzuți și stâlpii de electricitate împiedică accesul.

Pentru oamenii din Evia, acest lucru este de neînțeles. De ce a așteptat atât de mult guvernul lor să cheme ajutor, când deja se chinuia să facă față incendiilor din Atena?

Experții critică sistemul inadecvat de siguranță la incendiu al Greciei de mulți ani. Lucrurile trebuiau în cele din urmă să se schimbe după incendiul devastator din Mati din 2018, care a ucis 102 persoane.

Cu toate acestea, abia în iunie a acestui an, guvernul a anunțat că va investi 1,76 miliarde de euro în siguranța împotriva incendiilor – la începutul lunilor periculoase de vară.

Acum, după teribilele incendii din Atena, Peloponez și Evia, guvernul promite să reformeze întregul sistem de apărare civilă al Greciei.

Se spune că va investi 500 de milioane de euro în reconstrucție și reîmpădurire. Cu toate acestea, oamenii din Evia au puțină încredere în cuvintele sale.

ADVERTISEMENT
Tags: