Fotbal international

VIDEO / Victorie DRAMATICĂ! Middlesbrough, PAS URIAŞ spre finala pentru Premier League!

UPDATE 9 mai, ora 00:04 / Middlesbrough a cîştigat meciul tur din semifinala cu Brentford din play-off-ul pentru promovarea în Premier League. Boro a deschis scorul prin Vossen în minutul 33,...
09.05.2015 | 00:08
VIDEO  Victorie DRAMATICA Middlesbrough PAS URIAS spre finala pentru Premier League

UPDATE 9 mai, ora 00:04 / Middlesbrough a cîştigat meciul tur din semifinala cu Brentford din play-off-ul pentru promovarea în Premier League. Boro a deschis scorul prin Vossen în minutul 33, însă gazdele au egalat prin Gray în minutul 54. Spaniolul Amorebieta a adus victoria lui Middlesbrough în minutul 90+3. 

Returul va avea loc pe 15 mai, pe Riverside Stadium. Cîştigătoarea acestui duel va juca pe Wembley finala pentru promovare împotriva învingătoarea din cealaltă semifinală, dintre Ipswich şi Norwich.

************************************

Azi începe play-off-ul cu cea mai mare miză din lume. 4 echipe se bat pentru ultimul loc care duce în Premier League, miza pentru acel loc cuantificată în bani fiind 150 de milioane de euro. Middlesbrough, Norwich, Brentford şi Ipswich sînt echipele care vor lupta pentru locul din elită. 

În semifinale, Norwich va lupta împotriva lui Ipswich Town în dublă manşă, în timp ce Middlesbrough are de trecut de Brentford pentru un loc în finala play-off-ului. Cîştigătoarele vor disputat finala pentru promovare pe legendarul Wembley. Middlesbrough a retrogradat la finalul sezonului 2009 în Championship, nereuşind de atunci să revină în elita fotbalului englez. Ultima promovare a lui Boro în Premier League a fost sîngeroasă, obţinută în dauna campioanei din acest sezon, Chelsea.

Povestea ultimei promovări

Middlebrough este şi-a pierdut în 2009 locul în Premier League după 11 sezoane consecutive în elită. Povestea ultimei promovări a lui Boro este una istorică, în sezonul 1988, Boro sărbătorind promovarea chiar pe Stamford Bridge,  în dauna lui Chelsea. Din păcate, în istorie nu a rămas meciul, ci incidentele de după.

În acea ediţie, Chelsea a fost mare favorită, însă egalurile cu Portsmouth şi Charlton au trimis echipa în play-off. Acolo “albaştrii” treceau fluierînd în semifinale de modesta, pe atunci, Blackburn şi jucau finala pentru promovare împotriva lui Middlesbrough.

Prima manşă a avut loc pe Ayresome Park, fostul stadion al echipei. Middlesbrough au dominat autoritar un meci în care Chelsea s-a mulţumit doar să se apere. Boro a cîştigat prima manşă cu 2-0 şi era mare favorită pentru returul care avea loc doar peste 3 zile.

Meciul nu a avut loc doar pe teren. Suporterii lui Boro i-au atacat pe cei ai oaspeţilor şi pe străzile oraşului din Nord-Estul Angliei a ieşit o bătaie generală. Maşinile londonezilor au fost vandalizate şi returul era de risc maxim.

Peste 40.000 de oameni la retur

La returul de pe Stamford Bridge au fost peste 40.000 de suporteri ai “albaştrilor”, în timp ce oaspeţii aveau 5000 de fani curajoşi, care au făcut deplasarea după incidentele din tur.

Chelsea avea nevoie de o victorie la două goluri diferenţă pentru a trimite meciul în prelungiri, însă era puţin probabil să se întîmple. Totuşi, londonezii aveau în echipă jucători foarte buni, capabili să întoarcă rezultatul, precum: Tony Dorigo, Pat Nevin sau Kerry Dixon.

Durie a deschis repede scorul pentru “albaştrii” şi se părea că returul va fi de partea lui Chelsea. Gazdele au atacat tot meciul, însă nu au mai reuşit să marcheze şi Middlesbrough reuşea promovarea în Premier League.

VEZI VIDEO: 

Războiul de după meci

Imediat după fluierul final, jucătorii lui Middlebrough au năvălit la vestiare din cauza fricii de eventuale incidente. Avea să fie o decizie înţeleaptă deoarece terenul a fost invadat de suporterii lui Chelsea care s-au dus glonţ la sectorul suporterilor oaspeţi pentru a-i înfrunta. Mii de fani ai londonezilor au fugit înspre sectorul în care erau cantonaţi cei 5000 de fani ai oaspeţilor.

Fanii lui Boro erau într-un ţarc, bine păziţi de poliţişti, însă chiar şi aşa, s-a pornit o ploaie de pietre şi mulţi suporteri  au ieşit de pe stadion avînd capetele sparte. Din fericire, intervenţia promptă a poliţiei a oprit un masacru. Chiar şi fără aşa, 15 oameni au fost transportaţi în stare gravă la spital după ce au fost loviţi cu pietre.

VEZI VIDEO CU INCIDENTELE:

Suporterii lui Chelsea au fost evacuaţi din arenă şi cei de la Middlesbrough au fost nevoiţi să stea după fluierul final încă două ore. În semn de respect pentru fanii lor, jucătorii lui Boro au ieşit de la vestiare după ce a fost evacuat stadionul şi au sărbătorit alături de proprii fani.

Incidentele grave de la acel meci au fost comentate în ziarele din toată lumea, englezii scriind că e una dintre “cele mai ruşinoase scene de pe stadioanele din Anglia!” (VEZI ÎN GALERIE FOTO IMAGINI) 

Englezii se temeau atunci că nu vor mai fi invitaţi să participe în cupele europene din cauza suporterilor, la fel cum s-a întîmplat şi în sezonul 1985-1986. 

După 27 de ani

Middlesbrough se vede din nou în play-off-ul de promovare după 27 de ani de la dubla sîngeroasă cu Chelsea, la capătul căreia a promovat în Premier League. Boro a avut o mare şansă să promoveze direct, însă înfrîngerea de la Fulham, 3-4, pe final de sezon a trimis-o în play-off.

Acum, Middlesbrough joacă împotriva lui Brentford în semifinale, o echipă periculoasă, care oricînd poate surprinde favorita. La Brentford a fost sărbătoare cînd echipa şi-a asigurat calificarea în play-off şi jucătorii echipei nu au de gînd să renunţe prea uşor la această şansă.

VEZI VIDEO: 

Meciul tur din semifinalele play-off-ului dintre Brentford şi Middlesbrough va avea loc vineri de la ora 21:45. Returul va avea loc pe Riveriside Stadium, 3 zile mai tîrziu. Cealaltă semifinală, Ipswich – Norwich se joacă sîmbătă, de la ora 21:45.

 

Tags: