News

Video. Vladimir Putin, pus într-o situație jenantă de Recep Erdogan. Ce i-a făcut președintele turc

Vladimir Putin a fost pus într-o situație jenantă, fiind lăsat să aștepte aproape un minut într-o cameră goală, venirea lui Recep Erdogan. Ar fi o răzbunare a liderului turc.
20.07.2022 | 11:00
Video Vladimir Putin pus intro situatie jenanta de Recep Erdogan Ce ia facut presedintele turc
Vladimir Putin, pus într-o situație dificilă de Erdogan. Foto: Captură Twitter
ADVERTISEMENT

Vizibil stânjenit, într-o cameră plină de reporteri, Vladimir Putin a așteptat aproape 1 minut sosirea omologului său turc, potrivit The Guardian.

Vladimir Putin, lăsat să aștepte de Recep Erdogan

Imaginile surprinse îl arată pe Vladimir Putin agitat, făcând diverse grimase și balansându-se de pe un picior pe altul, în așteptarea lui Erdogan. Într-un final, după 50 de secunde bizare, președintele turc a sosit în cameră și a dat mâna cu Putin.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii au remarcat momentul, acesta fiind considerat neobișnuit pentru Putin, cel care e faimos pentru că-i lasă pe ceilalți lideri de stat să aștepte ore întregi, înainte de a avea discuțiile planificare cu aceștia.

Unii specialiști consideră că gestul a fost premeditat de Erdogan, care a fost lăsat la rândul său să aștepte în 2020, la Moscova, când avea progrmată o întâlnire cu liderul de la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Imaginile surprinse de reporteri arată cum Vladimir Putin, care e bănuit că ar avea probleme de sănătate, a intrat în camera unde era programată întâlnirea, fiind surprins să afle că Recep Erdogan nu era acolo.

Cei care au cronometrat momentul spun că Putin a așteptat 50 de secunde, cu mâinile împreunate, fiind exasperat de acest moment.

ADVERTISEMENT

”Acele 50 de secunde în care Erdogan l-a făcut pe Putin să aștepte și l-a făcut vulnerabil în fața camerelor de filmat spun multe despre cât de multe s-au schimbat după Ucraina”, a explicat jurnalistul Joyce Karam.

Karam consideră momentul o ”dulce răzbunare” din partea lui Erdogan, în condițiile în care liderul turc a fost lăsat să aștepte două minute la Moscova, înainte de o întâlnire între cei doi lideri de stat.

ADVERTISEMENT

Presa din Turcia a relatat pe larg acel incident, considerând că Erdogan a fost umilit și lăsat să aștepte afară, timp în care imaginile deveneau virale în mass-media rusească.

Experții consideră, sau cel puțin speculează, că metoda lui Putin de a se lăsa așteptat e o tactică psihologică pe care o practică pentru a le transmite tuturor că el conduce. De exemplu, Putin a întârziat 14 minute la o întâlnire cu Regina Angliei în 2003. În 2002, liderul de la Kremlin avea o întâlnire cu părinții unor copii uciși într-un accident aviatic, pe care i-a lăsat să aștepte două ore la un cimitir rusesc.

Nici Papa Francisc nu a ”scăpat” de metodele lui Putin, acesta fiind lăsat să aștepte o oră în 2015, când liderul rus l-a vizitat la Vatican. Inclusiv Donald Trump, președinte al SUA în 2018, a fost lăsat să aștepte 45 de minute înainte de un summit programat la Helsinki.

Vladimir Ianukovici, președintele Ucrainei în acea vreme, a așteptat patru ore pentru o întâlnire cu Putin, în timp ce fostul cancelar german Angela Merkel a așteptat 4 ore și 15 minute pentru a discuta cu Putin în 2014, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT