Fotbal intern

VIDEO. Zapata, fostul portar al Stelei, e GOLGHETER la 38 de ani!

Vi-l mai amintiţi pe portarul columbian Zapata, cel care a apărat buturile Stelei în perioada 2007-2010? El încă se află în teren, fiind un jucător charismatic pentru echipa columbiană Santa...
05.02.2016 | 23:59

Vi-l mai amintiţi pe portarul columbian Zapata, cel care a apărat buturile Stelei în perioada 2007-2010? El încă se află în teren, fiind un jucător charismatic pentru echipa columbiană Santa Fe.

Rufay, ajuns acum la 38 de ani, are reflexe ca în prima tinereţe, fiind un factor motivant pentru mai tinerii săi coechipieri. Zapata a apărat în 85 de meciuri la Steaua, fiind trimis o perioadă şi la echipa satelit.

VEZI VIDEO GOLUL LUI ZAPATA AICI 

Cîştigător al Copei Sudamericana

Rufay şi-a condus echipa, la finele sezonului trecut, spre un mare succes. Santa Fe s-a impus în Copa Sudamericana, a doua competiţie intercluburi din America de Sud. Santa Fe, în finală, a depăşit în dublă manşă pe Huracan, din Argentina, 0-0 şi 2-2. Cum în America de Sud nu acţionează regula golurilor marcate în deplasare, pentru departajare, s-a trecut direct la executarea loviturilor de pedeapsă, unde Santa Fe s-a impus cu 3-1. Zapata era pe lista executanţilor, dar seria nu a mai ajuns pînă la el, deoarece s-a încheiat cu 3-1 în favoarea echipei sale, Zapata fiind cel care a apărat trei penalty-uri.

VEZI VIDEO GOLUL LUI ZAPATA AICI

Acesta a fost primul trofeu internaţional din istoria echipei columbiene, care a mai cîştigat titlul de 8 ori şi Cupa Columbiei în două cazuri.

Zapata-golgeter

La zenitul carierei, Zapata şi-a redescoperit veleităţile de golgheter. Goal-keeper-ul a înscris, pînă acum, în întreaga sa carieră, 13 goluri. Santa Fe, care în sezonul anterior a ratat play-off-ul campionatului columbian, a început tare actuala ediţie, cu o victorie în deplasare, 1-0 pe terenul celor de la Boyaca Chico. Unicul gol al meciului a fost realizat de Zapata, care a transformat cu siguranţă o lovitură de la 11 metri.

VEZI VIDEO GOLUL LUI ZAPATA AICI 

VEZI VIDEO GOLUL LUI ZAPATA AICI

Înaintea acestui meci, la Florida Cup, o competiţie amicală din SUA, Santa Fe învinsese formaţia americană Fort Lauderdale, cu 2-1, Zapata fiind cel care, de la punctul cu var, a deschis scorul.

Primul meci în calendarul 2016 pentru Zapata şi coechipierii săi a fost un amical de lux, tot în Florida, pierdut în faţa lui Bayer Leverkusen, cu 1-0.

Premiile din România

Zapata a ajuns în România în anul 2007, venind la Steaua pentru suma de 500 000 de dolari, de la campioana columbiană Deportivo Cucuta. Cu aceeaşi grupare, Rufay ajunsese pînă în semifinalele Copei Libertadores. El s-a impus rapid în tricoul cu numărul unu din Ghencea, fiind, la vremea respectivă, foarte iubit de suporteri.
Zapata a fost declarat de Eurosport al cincilea cel mai bun portar din grupele Ligii Campionilor, în sezonul 2008-2009. A mai fost declarat cel mai bun străin din Liga I, de către Sport Total FM, în 2007, apoi portarul anului de către Top Gazeta în 2008, revelaţia anului de Radio România Actualităţi în 2009, precum şi cel mai bun jucător al Stelei, în stagiunea 2007-2008.

Mi-e dor

Zapata i-a uimit pe jurnaliştii columbieni în 2012, cînd a cerut să nu fie deranjat în timpul meciului Turcia – România, din preliminariile Campionatului Mondial 2014. Experienţa românească era încă proaspătă pentru Zapata, iar pe meleaguri carpatine i se născuse şi fetiţa. La cîteva ore după meciul tricolorilor, urmărit da capo al fine, el avea să fie titular într-un meci de campionat. Se confesa apoi celor apropiaţi şi presei că îi este dor de România, de iernile noastre, dar şi de arhitectura şi cultura mioritică.

De la Steaua, Zapata a trecut la Galatasaray, dar pînă la urmă a ajuns înapoi, în Columbia sa natală.

Nu se gîndeşte la retragere

Deşi a trecut şi prin momente mai puţin plăcute, cînd şi-a marcat un autogol cu faţa, Zapata nu se gîndeşte, cel puţin deocamdată, la eventualitatea retragerii din activitatea competiţională.

Zapata este respectat şi se simte bine în grupul celor de la Santa Fe. Planurile pentru acest sezon sunt ca Zapata să ia titlul şi să îşi conducă echipa spre grupele Copei Libertadores. Primele meciuri oficiale, unul intern, celălalt extern, s-au soldat cu victorii pentru Santa Fe, semn că injecţia de moral survenită după obţinerea Copei Sudamericana, este foarte importantă.