News

Video. Zimbrii se simt ca acasă în Munții Făgăraș. Primul pui născut în libertate

14.12.2020 | 17:59
Video Zimbrii se simt ca acasa in Muntii Fagaras Primul pui nascut in libertate
ADVERTISEMENT

Zimbrii eliberați în mai în Munții Făgăraș s-au acomodat cu succes, iar primul pui născut în libertate în luna noiembrie a fost observat de rangerii Fundaţiei Conservation Carpathia.

Puiul a venit pe lume în cadrul turmei de opt exemplare, primii zimbri puşi în libertate în Munţii Făgăraş după mai bine de două secole.

ADVERTISEMENT

Succesul unui proces de reintroducere a unei specii vulnerabile, este dat de momentul în care indivizii pot supravietui şi se pot înmulţi în condiţii naturale.

Puiul va fi monitorizat permanent

Echipa Fundației Conservation Carpathia a publicat pe pagina de Facebook imagini cu primul pui de zimbru născut în libertate. Puiul, mascul, are doar câteva săptămâni și a venit pe lume în cadrul turmei de opt exemplare, primii zimbri puşi în libertate în Munţii Făgăraş după mai bine de două secole.

ADVERTISEMENT

„Suntem foarte bucuroşi să vedem că se confirmă faptul că Munţii Făgăraş sunt un loc bun pentru zimbri, că aceştia s-au acomodat foarte bine zonei. Reproducerea în natură este unul dintre cele mai importante semne care arată viabilitatea populaţiei unei specii. Continuăm să îl monitorizăm pe cel mic împreună cu întreaga turmă de zimbri ce se simte tot mai acasă în Munţii Făgăraş”, au scris reprezentanţii Conservation Carpathia.

Cei opt zimbri adulți, eliberați la sfârşitul lunii mai, fac parte din programul de reintroducere a zimbrilor în Munţii Făgăraş, în zona lacului Pecineagu. Animalele provin din Germania şi Polonia. Inițial aceștia au fost ținuți sub observație într-o zonă de carantină, după care au fost eliberaţi într-o zonă mai mare de aclimatizare.

ADVERTISEMENT

Reintroducerea zimbrilor în această zonă a fost posibilă în cadrul proiectului LIFECarpathia, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE şi de Endangered Landscapes Programme.