Videoclipul de campanie al lui Hillary Clinton, “interzis minorilor” in Rusia

Un post rusesc a difuzat primul videoclip de campanie al lui Hillary Clinton cu avertismentul ca se adreseaza adultilor, de teama ca ar putea sa aiba de suferit din cauza legislatiei care interzice...
15.04.2015 | 10:36
Videoclipul de campanie al lui Hillary Clinton interzis minorilor in Rusia
ADVERTISEMENT

Un post rusesc a difuzat primul videoclip de campanie al lui Hillary Clinton cu avertismentul ca se adreseaza adultilor, de teama ca ar putea sa aiba de suferit din cauza legislatiei care interzice “propaganda homosexuala”, relateaza Mediafax. Videoclipul, in care apar doi barbati gay tinandu-se de mana, a fost cotat luni pentru categoria de varsta 18+ de catre postul independent Dojd (Ploaie).

Postul a precizat pentru CNN ca nu a dorit sa incalce legea controversata care interzice “propaganda relatiilor sexuale netraditionale pentru minori” si interzice discutii publice despre drepturile si relatiile intre persoane de acelasi sex in prezenta copiilor.

ADVERTISEMENT

“Nu exista precedente judiciare pentru aceasta lege, asa ca nu stim ce se incadreaza in ea si ce nu”, a declarat un purtator de cuvant al postului rus pentru postul american. “De aceea, temandu-ne sa nu incalcam legea – mai ales in contextul monitorizarii atente a Dojd de catre autoritati -, am decis sa punem markerul (pe videoclip)”.

Hillary Clinton si-a lansat videoclipul in weekend, anuntandu-si intrarea in campania pentru alegerile prezidentiale din 2016. in el apar, timp de aproximativ cinci secunde, doi barbati care se tin de mana. Unul dintre ei spune “vara aceasta ma casatoresc cu cineva de care imi pasa cu adevarat”.

ADVERTISEMENT

Fosta senatoare si Prima Doamna si-a declarat sustinerea fata de casatoria intre persoane de acelasi sex la inceputul lui 2013, afirmand ca “drepturile gay-ilor sunt drepturi ale omului, iar drepturile omului sunt drepturi ale gay-ilor”.

Controversata lege ruseasca a provocat un val de proteste la nivel international dupa ce a fost adoptata de Parlamentul rus si promulgata de presedintele Vladimir Putin in iulie 2013.

ADVERTISEMENT

Human Rights Watch (HRW) a denuntat legea “propagandei homosexuale” drept “un text profund discriminatoriu si periculos, care va amplifica homofobia in Rusia”.

Activisti pentru drepturile omului au indemnat la boicotarea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarna de la Soci, in 2014, iar un numar de baruri din intreaga lume au incetat sa mai serveasca vodca ruseasca, in semn de protest.

ADVERTISEMENT

Presedintele american Barack Obama, fostul sef al lui Hillary Clinton, declara la acea vreme ca, in opinia sa, legea este ofensatoare. “Nu am rabdare cu tarile care incearca sa-i trateze pe gay, lesbiene sau transsexuali astfel incat sa-i intimideze sau sa le faca rau”, i-a spus Obama lui Jay Leno in 2013.

Putin a aparat legea, afirmand ca, spre deosebire de alte tari, Rusia a scos relatiile homosexuale de sub incidenta penala in 1993. “Nu interzicem nimic si nu persecutam pe nimeni”, declara el in 2014, inainte de JO. “De aceea va puteti simti in siguranta si liberi aici”, adauga el, “dar, va rog, lasati-ne copiii in pace”.

Potrivit unui raport ILGA-Europe din mai 2014, Rusia este cel mai rau loc din Europa (din 49 de tari) in care pot trai lebiene, gay, bisexuali sau transsexuali (LGBT).

Sursă: www.stirileprotv.ro

ADVERTISEMENT
Tags: