Odata cu sezonul cald creste si riscul muscaturilor de capusa, care este cu atat mai mare cu cat petreci mai mult timp in natura. Capusele sunt mai active primavara si la inceputul verii. Ele sunt ascunse in iarba, tufisuri, copaci si tot ce asteapta este un corp cald – al unui om sau animal, de care sa se ataseze pentru a se hrani cu sange.
Este foarte important sa-ti analizezi foarte atent orice parte a corpului dupa un picnic in natura sau dupa ce ai lucrat in gradina. Si asta pentru ca muscaturile de capuse sunt, in general, nedureroase. Multi oameni chiar nu observa muscaturile acestora si nu vor vedea niciodata capusa, potrivit bzi.ro.
Daca gasiti o capusa, nu incercati sa o extrageti cu mainile goale! Scoateti-o cu ajutorul unei pensete, si cand o prindeti, trageti-o incet in sus. Daca capul ii ramane blocat in piele, scoateti-l cu ajutorul unei pensete sterile. Nu turnati alcool si nu incercati sa-l ardeti!
1. Acoperiti-va mainile si picioarele cand iesiti in natura
Chiar daca nu va e usor, mai ales vara, cand iesiti la iarba verde sau munciti in gradina purtati pantaloni lungi, bagati in sosete. Inlocuiti slapii sau sandalele cu adidasi. De asemenea, bluza trebuie sa fie cu maneci lungi. Este de preferat sa purtati haine deschise la culoare.
2. Analizati-va cu multa atentie corpul
Acordati o atentie speciala urechilor, cefei, axilelor, zonei inghinale, spatele genunchilor si ombilicului.
3. Purtati o penseta la voi cand iesiti in natura
Va ajuta sa extrageti capusa; miscarea trebuie sa fie sigura si executata incet, in plan vertical. Daca va grabiti, riscati sa o rupeti, iar capul ramane blocat in piele, ceea ce poate duce la infectii.
4. Nu o sufocati
Nu turnati alcool, ulei sau altceva pe capuse. Moartea subita poate duce la infectii. Dupa ce ati scos-o, aplicati o solutie antiseptica.
5. Mergeti la medic
Chiar daca v-ati asigurat ca ati scos capusa intreaga, mergeti la medic cat mai repede!
Sursă: www.realitatea.net