Vietatea care trăiește în colonii mari și care se ghidează folosind lumina Lunii. Satelitul natural al Pământului reprezintă un GPS natural pentru această făptură. Iată despre ce este vorba.
Myrmecia midas este o furnică australiană ce se folosește de lumina Lunii pentru a se ghida. Aceasta specie trăiește în colonii mari. Iar noaptea, mușuroaiele se golesc, căci furnicile ies și se orientează către copaci.
Scopul este acela de a găsi artropode, rășină, precum și alte materiale necesare pentru întreținerea cuibului. În momentul în care își termină treaba, furnicile se întorc în mușuroaiele lor, unde stau pe timpul zilei.
Dar, spre deosebire de ceilalți membri ai familiei Formicidae, furnicile Myrmecia midas nu se ghidează cu ajutorul semnalelor chimice, cu care să marcheze drumul pentru parteneri.
Conform unui studiu publicat în eLife, aceste furnici se orientează cu ajutorul luminii Lunii, satelitul natural al Pământului. Pentru această vietate, lumina este diferită și nu o percepe precum oamenii.
Cu ajutorul filtrelor polarizante, experții de la Universitatea Macquarie, Australia, au realizat mai multe teste și au reușit să descopere misterul orientării acestor furnici. Astfel, vietatea se poate ghida după lumina Lunii pentru care are vedere polarizată și observă unde pe care oamenii nu le pot vedea.
Astfel, furnicile Myrmecia midas folosesc Luna ca pe un GPS și au nevoie doar de foarte puțină lumină pentru a se ghida. Iar acest lucru se întâmplă chiar și atunci când are loc fenomenul Lunii noi.
Totuși, studiul se bazează pe observații făcute în mod anterior pe alte specii de furnici, cum ar fi Myrmecia pyriformis, pentru care activitatea de vânătoare devine mai intensă pe măsură ce lumina Lunii crește.
Acest tip de orientare se arată a fi unul foarte eficient. Pe parcursul experimentelor, experții nu au întâlnit decât un singur exemplar care nu a reușit să găsească drumul spre casă.