Vietatea care trăiește în adâncul pământului, în beznă totală. Poate supraviețui singură celor mai extreme condiții. Mediul în care stă poate depăși temperaturi de 60 de grade Celsius și un pH de 9,3, în absența completă a oxigenului.
Creatura care supraviețuiește în adâncul solului, în întuneric deplin. Poate trăi singură în cele mai complicate situații. Cercetătorii au descoperit-o la aproximativ 2,8 kilometri sub suprafața unei mine de aur din Johannesburg, Africa de Sud.
Oamenii de știință susțin că această vietate, numită Desulforudis audaxviator, trăiește într-un mediu ostil. Organismul, care este, de fapt, o bacterie în formă de baston, nu are nevoie de lumină sau oxigen pentru a supraviețui.
În plus, trăiește singură în condiții extreme, rezistând la temperaturi care trec de 60 de grade Celsius. De asemenea, cercetările arată că vietatea nu se bazează pe energie solară ca restul formelor de viață de pe Terra, ci își ia energia din hidrogenul și sulfatul produs de uraniul radioactiv.
Așa se face că mediul în care stă Desulforudis audaxviator este unul bogat în carbon și nitrogen, însă aproape lipsit de apă. Din păcate, acest loc nu reușește să ofere prea multe șanse altor organisme pentru a se dezvolta.
Mai mult decât atât, specialiștii spun că această bacterie sub formă de baston prosperă în adâncurile pământului pentru că are adaptibilități extraordinare. Totodată, vietatea și-a dezvoltat capacitatea de a-și produce singură moleculele organice necesare supraviețuirii.
Concluzia pe care au tras-o cercetătorii este că această creatură știe cum să se adapteze condițiilor de mediu având în vedere lipsa aproape totală a apei și substanțelor chimice severe de care este înconjurată.
„Știam din experiențele anterioare din mine că putem găsi cu ajutorul tehnicilor de biologie moleculară comunități simple de microorganisme care trăiesc la adâncimi mari.
În schimb, am descoperit în probele luate o «comunitate» formată dintr-o singură bacterie. 99,9% din ADN-ul recoltat din probă provenea de la un singur organism”, a declarat Dylan Chivian, autorul lucrării despre Desulforudis audaxviator, publicat în revista Science.
Studiile de pionierat au reușit să afle mai multe despre această bacterie din Africa de Sud. Oamenii de știință au recuperat o astfel de vietate din apele de fractură din mina de aur Mponeng, datele demonstrând că este un chemolithoautotrof.
Asta înseamnă că se dezvoltă prin respirația hidrogenotrofă a sulfatului. Toate încercările de cultivare a acestei vietăți au eșuat. În altă ordine de idei, specialiștii spun că acest organism viu a fost detectat în ecosisteme continentale legate de subsuprafață în Africa de Sud și America de Nord.
De asemenea, a fost detectat în Europa, precum și într-un acvifer termal subteran de 2 km adâncime în Siberia de Vest. Potrivit nature.com, acviferul care rezidă în sedimentele cretacice timpurii a fost străpuns de o gaură de foraj pentru explorarea petrolului, cu o adâncime de 2,56 km.