Life

Vietatea din România care a fascinat biologii e pe cale de dispariție. Are un rol esențial în sănătatea pădurilor

Ce vietate din România a fascinați biologii. Aceștia sunt uimiți și fac tot ce pot pentru a evita ca specia să dispară, mai ales pentru că are un rol esențial.
09.03.2023 | 08:47
Vietatea din Romania care a fascinat biologii e pe cale de disparitie Are un rol esential in sanatatea padurilor
Vietatea din România care a fascinat biologi. De ce are rol esențial. foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Există o vietate la noi în țară care i-a fascinat pe biologi. Din păcate, aceasta este pe cale de dispariție, deși are un rol esențial pentru sănătatea pădurilor din România.

Vietatea din România care a fascinat biologi. De ce are rol esențial

Numele acestei vietăți este gândacul sihastru, iar acesta trăiește în Munții Vrancei. Animalul rar este urmărit îndeaproape de echipele de specialiști, atât români, cât și străini.

ADVERTISEMENT

Gândacul sihastru este special deoarece are un rol esențial pentru pădure, din punct de vedere sanitar, fiindcă acesta se hrănește cu material vegetal în descompunere.

Cercetătorii spun că specia de gândac este deosebită și doar în România aceștia se mai găsesc într-un număr atât de mare față de alte țări din UE.

ADVERTISEMENT

„Aceste specii sunt deosebite pentru că numărul lor este în scădere în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. În Romania este un fel de „vestul sălbatic” pentru că avem un număr mare din această specie de gândaci”, a transmis Bekka Brodie, cercetător științific la Universitatea Ohio, scrie Pro Tv.

Osmoderma eremit
Osmoderma eremit gândacul sihastru. Foto eunis.eea.europa.eu

Gândacul sihastru, pe cale de dispariție

Gândacul sihastru din Vrancea nu mai găsește scorburi mari pentru ca larvele sale să se dezvolte, așa că procesul de reproducere este pus în pericol.

ADVERTISEMENT

De aici și riscul de dispariție al acestei mici insecte și de unde și efortul cercetătorilor români și americani pentru a proteja specia. Acum, ei construiesc scorburi artificiale pentru vietatea pe cale de dispariție.

Aceștia folosesc cutii cu material vegetal în descompunere care seamănă cu arborii de care aceștia au nevoie pentru a se înmulți. Unii gândaci au dispozitive care transmit unde se deplasează și unde depun ouăle.

ADVERTISEMENT

„Înțelegând mai bine care este distanța pe care se deplasează aceste insecte putem să montăm acele scorburi artificiale în vecinătatea habitatelor naturale astfel încât și pe viitor insecta să aibă unde să-și depună ouăle și să aibă asigurată o stare favorabilă de conservare”, a transmis Silviu Chiriac, responsabil Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea.

ADVERTISEMENT