Vietatea micuță care ucide cei mai mulți oameni. Trăiește și în România și puțini s-ar fi gândit la ea. Oamenii de știință au efectuat un sondaj pentru a ajunge la această concluzie de-a dreptul surprinzătoare.
Creatura mică care omoară cele mai multe persoane. Supraviețuiește și pe meleagurile românești, însă nu o iei în calcul datorită dimensiunii sale, dar și pentru că la prima vedere pare oarecum inofensivă. Din păcate, nu este deloc așa.
Specialiștii din domeniul medical au ajuns la concluzia că o specie de insecte diptere din subordinul Nematocera face ravagii în rândul populației. Culicidae, cunoscut drept popular țânțar, este principalul vinovat.
Acesta ucide cei mai mulți oameni pe an pentru că este purtătorul unor boli grave, cum ar fi: chikungunya, dengue, filarioza limfatică, febra Rift Valley, febra galbenă, notează Aleph News. Tot el este responsabil și de malarie. Țările africane au cele mai multe decese din această cauză, aproximativ 96%.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că țânțarii purtători ai acestor afecțiuni ajung să omoare 725.000 de oameni în fiecare an. Insectele sunt întâlnite odată cu venirea căldurilor și dispar atunci când temperaturile scad.
Pentru a reduce efectele țânțarilor persoanele trebuie să se protejeze cu haine lungi sau folosind diverse spray-uri. Unele studii arată că aceștia sunt atrași de bacteriile care trăiesc pe pielea noastră care are aproximativ 1.000 de miliarde de microbi.
Cercetările mai spun că doar unii oameni au acești microbi care atrag aceste creaturi. În plus, studiile susțin că sunt atrași de dioxidul de carbon. Mai exact, o persoană mai înaltă şi cu o greutate mai mare emite mai mult CO2.
Acesta este motivul pentru care copiii sunt pişcaţi mai rar decât adulţii. O altă cercetare scoate la iveală un amănunt legat de grupa sanguină, și anume faptul că țânțarii sunt atrași în special de oamenii cu grupa de sânge 0.
Există 3.000 de specii de ţânţari pe întreaga planetă, dar numai unele specii înțeapă, în timp ce altele doar enervează persoanele. Masculii trăiesc numai 10 zile, perioadă în care au drept scop fertilizarea femelelor. Țânţarii pot bea de trei ori mai mult sânge decât greutatea lor.