News

Viețile copiilor din Fâșia Gaza sunt „iadul pe pământ”, spun experții ONU

Copiii din Fâșia Gaza sunt cei mai afectați de conflictele armate. Vieților lor sunt „iadul pe pământ”, conform ONU.
20.05.2021 | 23:54
Vietile copiilor din Fasia Gaza sunt iadul pe pamant spun expertii ONU
ADVERTISEMENT

Viețile tuturor oamenilor care locuiesc în oricare dintre cele două zone de interes, anume Israel și Fâșia Gaza, au fost afectate de conflictul în plină desfășurare, care a început de acum zece zile.

Copiii din Gaza trăiesc „iadul pe pământ”

Experții sunt de părere că cei mai loviți de ele sunt copiii. Aceasta este declarația oficială a secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

El a explicat că viața copiilor din Fâșia Gaza este o reprezentare a „iadului pe pământ” și a solicitat ca ajutoarele umanitare să fie permise în zonă de combatanții care nu încetează atacurile.

„Dacă există iadul pe Pământ, atunci el este reprezentat de viața copiilor din Gaza de astăzi”, a spus Antonio Guterres, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai specificat și că acest conflict între Israel și Fâșia Gaza a cauzat căderea sistemului de electricitate, dar și a infrastructurii civile atât de necesare, lucru care a condus inevitabil la o criză umanitară.

„Ostilitățile au provocat daune severe infrastructurii civile vitale din Gaza, inclusiv drumuri și infrastructura de electricitate, fapt ce a alimentat o criză umanitară. Căile de acces în Gaza au fost blocate, iar penele de curent afectează capacitatea de a furniza apă potabilă în regiune”, a mai spus secretarul general al ONU.

ADVERTISEMENT

ONU: Ajutoarele internaționale umanitare trebuie să ajungă la victime

De asemenea, Antonio Guterres a ținut să sublinieze importanța ajungerii ajutoarelor umanitare la cei afectați. Aceasta a făcut un apel la israelieni pentru a permite accesul palestinienilor la ajutoare.

Secretarul general al Națiunilor Unite a ținut să precizeze că au fost distruse zeci de locuințe, dar și alte clădiri în cadrul acestor bombardamente. De asemenea, au fost rase de pe fața pământului și spitale, iar circa 50.000 de oameni caută adăpost în clădiri ale organizației sau în moschei.

ADVERTISEMENT

Toate aceste persoane nu au acces la hrană, apă, servicii medicale sau igienă și tocmai de aceea ele au nevoie de ajutorul umanitar internațional.

Armistițiu între Hamas și Israel

După zece zile de bombardamente, conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza este aproape de a se fi terminat. Ambele părți au luat parte la discuții și a fost stabilit un armistițiu între Israel și Gaza.

Focul ar trebui să înceteze de la ora 2:00, conform informațiilor din armistițiu, dar chiar și în aceste momente sunt încă sunt aruncate rachete și rămâne de văzut dacă cele două comunități se vor ține de cuvânt.

„Israelul este acum în măsură să înceapă lichidarea conflictului și ne așteptăm să înceapă o descaladare semnificativă”, a spus ambasadorul ONU Linda Thomas-Greenfield.

ADVERTISEMENT