Un studiu din satelit efectuat recent de Sixense România atrage atenția asupra faptului că există deformări ale terenului unde urmează să se construiască viitoarele linii de metrou ale magistralelor M4 și M5. Modificările au fost observate în zona stațiilor Berceni, Colentina, Giulești și Eroilor.
Compania de tehnologii de instrumentare și monitorizare a riscurilor structurale și geotehnice arată că există anumite zone sensibile în Capitală, care au suferit deformări de până la +15 mm în ultimele 12 luni. Pentru realizarea studiului au fost măsurate peste 2,6 milioane de puncte, fiind captate imagini prin satelitul COSMO-SkyMed, în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024.
Vorbim de zonele și cartierele aflate în apropiere de viitoarele linii de metrou, precum M4 (Gara de Nord – Gara Progresul), M5 (tronson Eroilor – Piața Iancului), M7 (Voluntari – Bragadiru), dar și zona Piața Unnirii. Potrivit studiului, zonele prezintă „deformări semnificative”.
Odată ce vor începe lucrările, în aceste zone există riscul să se producă anumite incidente, precum prăbușiri ale construcțiilor. Pentru a evita astfel de situații, directorul general al Sixense, Mariana Garștea, spune că zonele respective necesită monitorizare „atât în timpul execuției lucrărilor, cât și ulterior, în faza de exploatare”. Potrivit acesteia, trebuie să existe garanții că noile proiecte nu pun în pericol mediul construit din apropiere.
În caz contrar ar putea exista „incidente sau accidente care ar putea afecta zona”. „Analiza atentă a cauzelor acestor deformări este esențială și nu trebuie să fie subiectul unor interpretări eronate sau concluzii pripite.
Ceea ce contează este ca autoritățile și dezvoltatorii de infrastructură să aibă acces la informații precise, necesare pentru luarea deciziilor responsabile și proactive. Lipsa unor date clare despre impactul asupra mediului construit poate genera conflicte juridice, riscuri operaționale și, cel mai grav, pericole pentru comunități.
Prin acest demers, ne propunem să oferim o abordare echilibrată, demonstrând că există soluții viabile pentru dezvoltarea unei infrastructuri sigure și sustenabile, bazate pe cunoașterea detaliată a stării de fapt și a sănătății structurale a patrimoniului construit”, a transmis Mariana Garștea.
Studiul a fost efectuat de Sixense România, împreună cu Sixense Satellite, pe suprafața Bucureștiului, fiind măsurate peste 2,681,778 de puncte. Satelitul COSMO-SkyMed orbitează în jurul Pământului pentru a colecta informații despre deformările produse de-a lungul timpului.
Ulterior, imaginile InSar (Interferometric Synthetic Aperture Radar) sunt procurate și procesate cu ajutorul Atlas. Astfel de studii sunt extrem de necesare în dezvoltarea proiectelor importante de infrastructură rutieră și feroviară.