Merz nu s-a ferit să-i compare pe trumpiști, în special pe Elon Musk, cu Rusia, din moment ce aceștia au făcut propagandă pentru extrema-dreaptă reprezentantă de AdF. Paradoxal, Donald Trump și-a asumat victoria CDU-CSU într-o postare pe Truth Social, însă Merz lasă de înțeles că Europa trebuie să fie pregătită de o ruptură de SUA.
Ce ar putea însemna asta? În primul rând o independență militară, o armată europeană care să facă față provocărilor Rusiei. Îngrijorător pentru România, Merz ia în considerare și o alianță între state puternice independente, cum ar fi Franța, Italia sau Marea Britanie. Totul, cât mai rapid, pentru că ”timpul nu mai are răbdare”.
Astfel, Friedrich Merz a anunțat că Europa și Germania trebuie să fie pregătite de ”cel mai rău scenariu” în relațiile cu SUA în special în domeniul apărării. “Toate semnalele pe care le primim dinspre Statele Unite indică faptul că interesul administrației americane actuale pentru Europa slăbește în mod semnificativ”, a declarat Merz.
Merz a remarcat cum în SUA ajung să se impună în ultima perioadă politicieni care nu mai vorbesc doar despre ”America First / America pe primul loc și despre America Alone / America Singură”. Lucru cu adevărat îngrijorător pentru cei care erau considerați aliați.
“Este clar că europenii trebuie să-şi organizeze foarte repede capacitatea de apărare. Aceasta este o chestiune care va avea prioritate absolută în săptămânile următoare“, a declarat Merz, favorit pentru a prelua funcția de cancelar al Germaniei. Mai mult, Merz a transmis că este de acord 100% cu președintele francez Emmanuel Macron, care l-a sunat înainte să plece spre SUA, unde va avea o discuție cu Donald Trump.
La Washington, Emmanuel Macron și-a propus să-i prezinte lui Trump un plan pentru a ”îndepărta amenințarea rusă” din Europa și pentru a ”garanta o pace durabilă în Ucraina”, care să nu fie ca un dictat pentru Kiev. Relațiile dintre Berlin și Washington sunt tot mai tensionate după ce reprezentanții MAGA și-au exprimat susținerea pentru AfD.
Cu toate că se laudă că a devenit al 2-lea partid ca importanță din Germania cu 20,8% din voturi, AfD va fi izolat și nu va ajunge la guvernare, însă scopul acestui partid, după cum declară liderii, este să ajungă la putere după următoarele alegeri.