News

Viitorul rege al Danemarcei urcă pe tron luna aceasta. Cine este prințul Frederik, poreclit „Pingo”, pasionat de mașini, sport și cauza climatică

Cine este prințul Frederik, viitorul rege al Danemarcei care va urca pe tron în ianuarie. Sportiv, pasionat de mașini și luptător pentru climă, are o cotă de popularitate record
02.01.2024 | 20:15
Viitorul rege al Danemarcei urca pe tron luna aceasta Cine este printul Frederik poreclit Pingo pasionat de masini sport si cauza climatica
Prințul moștenitor Frederik are o cotă de popularitate foarte mare în rândul danezilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei anunțat, duminică, că va abdica, la 14 ianuarie, pentru a-i face loc fiului său, prințul Frederik. La 55 de ani, cota de popularitate a acestuia depășește 80%. Adolescent rebel devenit familist respectat, prințul Frederik, moștenitorul tronului danez, întruchipează idealul unei monarhii relaxate, o instituție milenară care a reușit să se modernizeze fără să se banalizeze.

Regina: „Am decis că este momentul potrivit”

Un sportiv pasionat, un apărător fervent al mediului înconjurător, văzut ca un om modern de către o societate daneză care îl apreciază: prințul moștenitor Frederik îi va succeda reginei Margrethe a II-a, la 14 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Vine un an de schimbări în Danemarca. Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, țara scandinavă va avea un rege pe tronul său: prințul moștenitor Frederik va deveni regele Frederik al X-lea, la 14 ianuarie, succedându-i reginei Margrethe a II-a.

Aceasta din urmă, singura regină în exercițiu din lume și cel mai bătrân monarh din Europa, a decis să predea ștafeta, la 52 de ani de la propria sa urcare pe tron.

ADVERTISEMENT

Regina Margrethe, în vârstă de 83 de ani, a declarat în direct la televiziune, în timpul discursului său tradițional de Anul Nou de duminică, 31 decembrie, că operația la spate pe care a suferit-o la începutul anului 2023 a determinat-o să „reflecteze asupra viitorului”. „Am decis că este momentul potrivit”, a spus ea, referindu-se la cedarea tronului.

S-a luptat pentru a-și găsi loc

Frederik André Henrik Christian, conte de Monpezat, s-a născut la 26 mai 1968. În copilărie, el s-a luptat pentru a-și găsi locul în familia regală. Rolul său de prinț moștenitor i-a fost obscur. El a simțit că părinții săi – tatăl său, Henri de Laborde de Monpezat, un diplomat francez care a murit în 2018 – nu i-au dat „cheile” necesare, scrie BFMTV.

ADVERTISEMENT

„În propria mea copilărie, părinții noștri nu se pricepeau prea bine la asta. Erau ca și cum ar fi fost angoasați, ezitanți și nu prea știau cum să ne spună”, povestește el în cartea „Under the Beam”, publicată în 2017, care îi face un portret.

El adaugă: „A fost un mare dezavantaj. M-a făcut să fiu nesigur, uneori timid și ciudat, iar mai târziu am fost criticat în presă pentru că mă comportam astfel”.

ADVERTISEMENT

Poreclit „Pingo”, pasionat de mașini și de cluburi de noapte

Pregătirea sa militară a fost cea care i-a permis să se afirme. Pasionat de cluburile de noapte, de mașinile frumoase și de viteză – a ajuns pe prima pagină a ziarelor conducând pe contrasens în Franța în 1988 – prințul s-a alăturat corpului de elită al înotătorilor combatanți.

Porecla lui a fost „Pingo”, potivit Daily Mail, și a fost câștigată încercând să se strecoare dintr-un costum de neopren plin cu apă, dând din picioare ca un pinguin, în timpul unui curs de scufundări.

„Viața de recrut a fost o trezire dură, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Mai ales când a fost vorba de încercarea de a mă descurca singur și de a-mi structura ziua, cel puțin în afara cazărmii”, a mărturisit el în cartea scrisă de Jens Andersen. „Era ceva complet nou pentru mine și, de asemenea, a devenit rapid o libertate feroce pe care a trebuit să învăț să o stăpânesc”.

Un prinț sportiv

Viitorul rege Frederik, care a absolvit Științe Politice în 1995, după ce a petrecut un an la prestigioasa Universitate Harvard din Statele Unite, a devenit un sportiv pasionat. Este o pasiune care l-a ajutat să își îmbunătățească imaginea, în special prin terminarea maratonului de la Copenhaga în 1992.

De asemenea, s-a remarcat prin participarea la o expediție de patru luni și 2.795 km parcurși cu sania trasă de câini în Groenlanda, în anul 2000, potrivit site-ului oficial al Familiei Regale.

Apoi, în 2018, a creat Royal Run, o cursă populară care îi invită pe toți danezii să ia parte la o activitate fizică. Din 2009 până în 2021, prințul moștenitor a fost, de asemenea, un membru activ al Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

Luptător pentru cauza climatică

Cealaltă pasiune a sa este mediul înconjurător și cauza climatică. În 2022, acest tată a patru copii a promis că va „conduce nava” Danemarcei în viitor. „Pe lângă durabilitate și inovație, antreprenoriatul, știința, învățarea și tehnologia joacă un rol important în angajamentul prințului moștenitor față de societate”, se arată pe site-ul oficial danez. Frederik, care vorbește franceza, engleza și germana, rămâne, de asemenea, activ în comunitatea de apărare.

Viitorul rege este sinonim cu modernitatea în ochii danezilor. Atât prin educația pe care el și soția sa, prințesa Mary, au dat-o copiilor lor, majoritatea dintre ei urmând școli publice, cât și prin stilul său vestimentar. El nu ezită să își facă aparițiile publice purtând adidași și blugi.

O cotă de popularitate record

În timpul vieții sale, soțul reginei a declarat că „Fredeik ar fi un rege bun. Un regent înțelept și uman”, nota ziarul Nordjyske Stiftstidende. Regina este de acord: „Are un simț al oamenilor. Și se înțelege maiușor cu tot felul e persoane”, a declarat ea în 2012 în documentarul Erindinger fra Danmark (Amintiri din Danemarca).

La fel ca regina, viitorul rege Frederik îi unește pe cei 5,9 milioane de locuitori ai țării scandinave. Potrivit unui sondaj realizat de institutul danez Epinion pentru Danmarks Radio, 84% dintre aceștia au o părere pozitivă despre prințul moștenitor.

Călcâiul lui Ahile al lui Frederik sunt discursurile.„Este de notorietate faptul că nu este la fel de bun ca mama sa”, spune Lars Hovbakke Sørensen, istoric și expert în Casa Regală pentru televiziunea daneză.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit...
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit Bucureştiul "unul dintre cele mai cool orașe din Europa"
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Aproape de o tragedie la metrou. Accident nemaivăzut la Metrorex
Aproape de o tragedie la metrou. Accident nemaivăzut la Metrorex
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta...
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta care „astupă foamea săracului”