Inițial, cele 260 de schelete (până acum) scoase la iveală ar fi provocat o adevărată dilemă printre arheologi. Oamenii de știință au crezut că au de-a face cu o groapă comună, însă au ajuns în cele din urmă la concluzia că aici a existat, cândva, un cimitir. Așadar, superstițioșii ar putea să se gândească de două ori înainte de a vizita viitorul spital.
Asemeni în filmelor de groază americane, Spitalul nr. 2 din municipiul Vaslui se va construi, așadar, peste un cimitir. Cercetarea arheologică a început în luna aprilie, fiind descoperite atunci 13 schelete umane, mai exact 12 adulți și un copil. Specialiștii Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui au dat asigurări că vorbim despre un fost cimitir, conform Observatornews.ro.
”Au fost efectuate săpături şi până la sfârşitul descărcării arheologice s-au adunat până în 270 de schelete umane. S-au făcut prelevări, au fost etichetate şi transmise la Iaşi pentru determinări. Este vorba despre un fost cimitir cu mai multe nivele de înhumare”, a declarat Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui.
Cu ocazia acestor săpături au fost descoperite și o serie de obiecte alături de schelete, care vor fi prezentate în cadrul Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice “Acta Moldaviae Meridionalis”, care va avea loc cândva în luna septembrie. Oamenii îngropați acolo vor fi nevoiți să-și găsească liniștea în altă parte, pentru că lucrările de construire la acest spital au fost reluate.
În urmă cu mai multe zile, arheologii din Moldova descopereau mormântul unui copil din epoca bronzului, undeva în comuna Dobrovăț. Aici, arheologii au scos la iveală rămășițele unui copil din secolul 8 înainte de Hristos, fiind o descoperire care a făcut deja senzație în întreaga lume științifică. La descoperire au participat inclusiv cercetători chinezi, care colaborează cu românii de peste 5 ani.
”Copilul a fost descoperit într-o groapă, în așezare, l-am datat după niște materiale însoțitoare, resturi ceramice aparținând culturii Cozia – Saharna, și așa s-a făcut această datare de secolele IX-VIII înainte de Hristos. Acest copil depășește granița Culturii Cucuteni”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, director adjunct la Complexul Naţional Muzeal Moldova:
Între timp, în Târgu Neamț arheologii găseau vestigii vechi de peste 8.000 de ani. Pe lista artefactelor ”spectaculoase” s-ar număra o reprezentare realistă a unui fragment de picior uman, de dimensiuni mari, dar și un pandantiv din piatră, aflat în interiorul unui vas de lut. Oamenii de știință sunt cu adevărat fascinați de această descoperire.
Astfel de descoperiri sunt tot mai dese în țara noastră, semn că sunt multe lucruri de descoperit. “Chiar dacă suntem o echipă mică, ne-am străduit să ne îndeplinim obiectivul acestei campanii şi anume acela de a cerceta încă o locuinţă a culturii Precucuteni, care s-a dovedit a fi bine conservată şi cu un inventar interesant.
De asemenea, în imediata vecinătate a locuinţei am identificat două zone cu bogate resturi menajere, care ne ajută să înţelegem mai bine anumite aspecte legate de economia şi modul de viaţă al acestor comunităţi, mai ales că ele au stat la baza faimoasei civilizaţii eneolitice Cucuteni”, a declarat doctorul Vasile Diaconu, cel care a condus cercetarea.