Sport

Video. Cum ar putea arăta Top 10 ATP în 5 ani! Analiza expertului fanatik.ro

Viitorul tenisului mondial este mai mereu dificil de prevăzut şi analizat. În contextul în care venim după un sezon dominat de Rafael Nadal şi Roger Federer, amândoi aflaţi mai degrabă spre finalul carierei, schimbul de generaţii pare să întârzie.
23.11.2017 | 11:13
Video Cum ar putea arata Top 10 ATP in 5 ani Analiza expertului fanatikro
ADVERTISEMENT

Analizând cele întâmplate în ultima perioadă, publicaţia briatnică “Metro” a creionat un potenţial Top 10 la finalul anului 2021, peste exact 5 ani, care arată cam aşa : 1. Zverev ; 2. Dimitrov ; 3. Shapovalov ; 4. Auger-Aliassime ; 5. Thiem ; 6. Kyrgios ; 7. Djokovic ; 8. Rublev ; 9. Goffin ; 10. Chung.

Ne alăturăm acestui demers, încercând să analizăm pe termen lung ceea ce vine din urmă în tenisul masculin mondial şi ţinând cont de toate variabilele ce pot apărea în următorii 5 ani în cadrul circuitului ATP.

ADVERTISEMENT

Viitorul TOP 10 al tenisului masculin în viziunea FANATIK pentru 2022

1. Dominic Thiem – Austriacul pare să fie succesorul firesc în ceea ce priveşte domnia zgurii după ce Rafael Nadal se va retrage sau nu va mai putea susţine fizic ritmul actual. Unul dintre cei mai talentaţi jucători din ultima perioadă, Dominic va putea profita de multitudinea punctelor ce se oferă în cadrul turneelor jucate pe zgură (3 Masters + 1 Grand Slam). Dacă va reuşi să crească din punct de vedere al anduranţei pe întreg parcursul unui sezon, Thiem are toate armele pentru a fi viitorul număr 1 mondial.

2. Alexander Zverev – Tânărul jucător german, în prezent număr 4 mondial, a făcut deja cunoştinţă cu vârful ierarhiei ATP, încă din acest sezon. Consistent şi eficient pe toate suprafeţele, cu 2 turnee Masters deja în palmares, mezinul familiei Zverev va fi în mod cert unul dintre starurile tenisului şi peste 5 ani. Pare a fi jucătorul viitorului, emblema tenisului modern, însă va trebui să se pună la punct la capitolul pregătire fizică, în prezent suferind destul de mult în turnelee de Grand Slam.

ADVERTISEMENT

3. Nick Kyrgios – Talentat, capricios, uneori prea combativ, alteori deloc, Nick Kyrgios este cu siguranţă un personaj în tenisul masculin actual. Mai mereu controversat, cu multe momente de blackout în meciuri, Kyrgios este poate cel mai mare talent pur din noua generaţie. Dacă va reuşi (iar noi aşa credem) să îşi canalizeze energia asupra performanţelor, Nick poate ajunge la maturitate sportivă până în 2022, moment în care, cu siguranţă va exploda şi se va impune în turnee de Grand Slam.

4. Denis Shapovalov – Canadianul a reuşit să aibă un US Open Series impresionant, obţinând victorii la Rafael Nadal şi Jo Wilfired Tsonga. Rever cu o singură mână, jucător de mână stângă, complet din punct de vedere al arsenalului tehnic, Shapovalov are un potenţial uriaş, iar în 2022 va avea deja suficientă experienţă la nivel înalt pentru a putea gestiona diverse situaţii. E foarte imporant să adauge până atunci în repertoriu şi tenisul specific de zgură, pentru a putea emite pretenţii şi pe suprafaţa roşie. 

ADVERTISEMENT

5. Jack Sock – Jucătorul american va avea 30 de ani în 2022, iar capacitatea de a varia şi de a juca eficient pe multe suprafeţe îl recomandă pentru performanţe foarte bune în viitor. Pare să fi depăşit problemele cauzate de accidentări, pune foarte mult spin în lovituri şi are un serviciu redutabil. Deja campion în Grand Slam la dublu, suntem de părere că Jack Sock va atinge faze din ce în ce mai înalte şi în competiţiile de simplu, fiind cel mai probabil viitoarea stea a tenisului american.

6. Hyeon Chung – Caştigătorul primei ediţii a Atp NextGen Finals, sud-coreeanul este un jucător cu o gamă variată de lovituri, ce se bazează însă pe un tenis destul de fizic în prezent. Mai mereu în progres, Chung este deja un demn urmaş al lui Kei Nishikori şi va duce tenisul asiatic mai departe şi în viitor. Interesant de remarcat faptul că, deşi are un tenis mai degrabă adaptat zgurii, cele mai bune performanţe din cariera lui Chung au venit până acum pe hard.

ADVERTISEMENT

7. Rafael Nadal – Poate cea mai controversată alegere din acest potenţial viitor Top 10, marele campion iberic va împlini 36 de ani în 2022. În favoarea acestei alegeri stă calitatea incredibilă a lui Nadal pe zgură, mai ales, iar la progresele făcute în recuperare şi medicină sportivă, ne putem gândi că se vor prelungi carierele, mai ales în cazul în care sportivi de acest calibru se vor menaja pentru a atinge forma maximă în turneele cu adevărat importante. Personal, consider că Rafa nu va opri la 10 numărul titlurilor câştigate la Roland Garros, iar în 2022, dacă nu va avea mari probleme cu accidentările poate rămâne un pretendent pe zgura pariziană.

8. Novak Djokovic – Alături de Nadal, Nole poate fi cel mai bătrân jucător din exerciţiul nostru. Cu un 2017 măcinat de accidentări, Nole va ajunge la 35 de ani în 2022, dar dacă ne uităm la ceea ce a reuşit în acest sezon Roger Federer, vârsta nu pare o problemă chiar atât de mare. S-a spus despre el că în formă maximă a fost cel mai bun din istorie, iar noi abia aşteptăm să revină în sezonul următor şi să vedem ce mai poate oferi tenisului unul dintre marii săi eroi.

9. Grigor Dimitrov – Unul dintre cei mai interesanţi jucători din circuit, nu suntem 100% siguri că bulgarul va reuşi să îşi păstreze pe termen lung nivelul de concentrare din acest final de sezon. Deşi dispune de calităţi fantastice, actualul număr 3 mondial nu a fost vreodată cel mai constant jucător, iar aceste hibe se pot accentua în cea de-a doua parte a carierei. Totuşi, credem că poate câştiga Grand Slam-uri oricând şi poate rămâne mult timp între cei mai buni 10 jucători ai lumii.

10. Karen Khachanov – Tânărul jucător rus, cu o explozie impresionantă în lovituri va avea suficientă experienţă până în 2022 pentru a tenta fazele finale ale turneelor de Grand Slam şi nu numai. Înalt, cu un serviciu puternic, dar şi cu destule rezultate bune pe zgură, Khachanov se anunţă alături de bunul său prieten, Andrey Rublev, drept două dintre speranţele tenisului în anii ce urmează. Noi credem totuşi că Khachanov are mai multe arme decât Rublev pentru a face faţă în Top 10 pe viitor.

Sigur, acesta este mai degrabă un exerciţiu de imaginaţie şi doar timpul poate spune dacă vom avea sau nu dreptate. Până la urma, cine se gândea în 2007 că şi peste 10 ani, cei mai buni jucători ai lumii tot Rafael Nadal şi Roger Federer vor fi…?

ADVERTISEMENT