News

Viktor Orban a criticat dur UE și NATO, în discursul de la Băile Tușnad. MAE: ”E regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”. Update

Discursul lui Viktor Orban, aflat la Băile Tușnad, a fost criticat dur de Ministerul de Externe din Ucraina, care-l consideră pe Orban un propagandist al Rusiei. O reacție a venit și de la București.
25.07.2022 | 13:00
Viktor Orban a criticat dur UE si NATO in discursul de la Baile Tusnad MAE E regretabil ca astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul Romaniei Update
Viktor Orban, atac la adresa UE și NATO, la Băile Tușnad. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
25-07-2022
13:10

Reacția MAE de la București: ”E regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”

Ministerul Afacerilor Externe, prin vocea șefului diplomației române, Bogdan Aurescu, critică declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de vară de la Tușnad.

”Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”, a afirmat ministrul român, pentru Digi24.ro.

De asemenea, Aurescu a punctat faptul că țara noastră nu este de acord cu discursul premierului maghiar.

”Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile.

În același timp, discursul premierului Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleași concepții pe care le-am văzut deja în poziționările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg. Plus alte considerente de politică internă ungară.

Desigur, fiecare stat își definește pozițiile pe teme internaționale așa cum consideră, dar, după cum este bine știut, România nu împărtășește aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acțiunea în sprijinul Ucrainei.

România a susținut și susține necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context. De asemenea, am sprijinit și sprijinim, în orice modalități conforme dreptului internațional, eforturile acestui stat de a face față agresiunii Rusiei. Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste și să câștige.

Sancțiunile decise de UE, SUA și alți parteneri internaționali sunt necesare și utile, România a sprijinit și continuă să sprijine consolidarea regimului european și internațional de sancțiuni împotriva Rusiei, care își produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimțite de Rusia și mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acționeze. A fost și este o abordare corectă din partea comunității internaționale democratice”, a spus Aurescu.

Aflat la Băile Tușnad în vizită, Viktor Orban a criticat dur ajutorul dat de UE și NATO Ucrainei și consideră că Rusia nu poate fi învinsă.

Viktor Orban critică dur UE și NATO

”Este un exemplu clasic al propagandei ruse. Federația Rusă atacă Ucraina cu rachete de croazieră, iar Europa, cu prețuri uriașe la gaze naturale.

ADVERTISEMENT

Toate acestea sunt elemente ale unui singur plan al Rusiei, al cărui scop este să submineze pacea și bunăstarea din țările europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

”Sancțiunile sunt eficiente, iar acestea au diminuat semnificativ capacitatea mașinăriei de război a Rusiei să poarte un război împotriva Ucrainei. Livrarea de armament Ucrainei salvează viețile ucrainenilor. Dacă sancțiunile și livrarea de armament ar fi ineficiente, autoritățile de la Kremlin nu ar aloca resurse uriașe pentru a stopa aceste măsuri”, a completat Nikolenko, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

MAE ucrainean a transmis, totodată, că doar pacea în Ucraina poate aduce pace și în restul Europei. Viktor Orban a lansat un atac dur la adresa UE și NATO, pe care le consideră responsabile de prelungirea războiului din Ucraina.

”Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancțiunile împotriva Moscovei nu au funcționat.

ADVERTISEMENT

Este nevoie de o nouă strategie care să se concentreze pe tratativele de pace și pe elaborarea unei propuneri bune de pace, în loc să se axeze pe câștigarea războiului”, a declarat premierul Ungariei.

Orban a criticat și modul în care ”rasele din Europa se amestecă”, într-un discurs care a adus aminte de anii 1940.

ADVERTISEMENT

Declarațiile sale amintesc de o perioadă pe care cred că am dori cu toții să o uităm. Ele arată cu adevărat adevăratele culori ale regimului”, a remarcat Katalin Cseh, europarlamentar al partidului de opoziție Momentum.

„Noi (n.red. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orban. Premierul Ungariei consideră că țările care permit ca rasa să devină mixtă nu se mai pot numi națiuni.

ADVERTISEMENT
Tags: