News

Viktor Orban a împlinit 59 de ani. Cine este soția sa și câți copii are premierul Ungariei

Viktor Orban, o figură extrem de controversată în rândul liderilor UE și NATO, împlinește, marți, 59 de ani. Cine este soția premierului Ungariei și câți copii are liderul de la Budapesta.
31.05.2022 | 07:21
Viktor Orban a implinit 59 de ani Cine este sotia sa si cati copii are premierul Ungariei
Viktor Orban, la 59 de ani. Ce studii are și când a ajuns premier în Ungaria. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Viktor Orban împlinește marți, pe 31 mai, 59 de ani. Pentru majoritatea statelor UE un conducător autoritar, iar pentru alţii un erou, premierul maghiar a reuşit să se remarce ca una dintre cele mai proeminente personalități ale Ungariei contemporane.

Viktor Orban, la 59 de ani. Ce studii are și când a ajuns premier în Ungaria

Viktor Orban s-a născut în orașul Szekesfeherver, în 1963, dar a copilărit în localitățile rurale Alcsutdoboz și Felcsut. A urmat un liceu cu profil de limbă engleză.

ADVERTISEMENT

Între 1981-1982 a îndeplinit serviciul militar, după care urmat studiile la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta, pe care a absolvit-o în 1987.

Peste doar un an, pe fondul reformei est-europene, a fondat alături de alţi 37 studenţi şi intelectuali, FIDESZ: Alianța Uniunii Tineretului Democratic-Civic. Apoi, în 1989 a studiat un an la Oxford. În 1990 a devenit membru al parlamentului ungar din partea FIDESZ, partid de dreapta la acea vreme.

ADVERTISEMENT

În mai 1998, spre surprinderea multora, FIDESZ a câștigat cele mai multe locuri în parlamentul de la Budapesta la alegerile generale din țară. Astfel, Orban a devenit cel mai tânăr șef de guvern din Europa la acea vreme, la doar 35 de ani.

FIDESZ a câștigat alegerile cu 42% în alianță cu Forumul Democrat Maghiar, iar Orban a preluat frâiele executivului de la Gyula Horn, până în aprilie 2002.

ADVERTISEMENT

După o pauză de 8 ani, Orban revine ca premier în mai 2010, cu doar două zile înainte de a împlini 46 de ani. De atunci și până în prezent, niciun adversar din interiorul sau exteriorul partidului său devenit conservator şi populist nu a mai reuşit să îl detroneze.

Recent, cetățenii maghiari au participat, pe 3 aprilie 2022, la alegerile legislative ale țării. Premierul în funcție, Viktor Orban, s-a confruntat cu Opoziția Unită și cu tot mai multe voci ce îi critică apropierea față de Kremlin.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor aspecte, premierul naționalist a obținut al patrulea mandat consecutiv. FIDESZ a obținut peste 53% din sufragii.

Cine este şi cum arată Aniko Levai, soţia lui Viktor Orban

Încă din 1986, pe când era student, Viktor Orban se căsătorește cu Aniko Levai cea care i-a dăruit mai mulți copii în cei 36 de ani de căsnicie.

Soția premierului maghiar s-a născut pe 15 august 1963, la Szolnok, Ungaria. Ea a copilărit în orașul de pe malul Tisei. Avea multe planuri și ambiții de a deveni într-o zi un mare avocat.

Povestea celor doi, Viktor Orban și Aniko Levai, datează de la începutul anilor 1980, când amândoi au devenit membri ai Colegiului Profesional Bibo Istvan din Budapesta, fundația FIDESZ, și colegi de clasă la Facultatea de Drept a Universității Eotvos Lorand.

Aniko Levai, soţia lui Viktor Orban. Sursa foto: blikk.hu

În 1990, Levai a fost pe lista națională a FIDESZ la alegerile parlamentare din Ungaria, iar mai târziu a preluat un rol ceva mai retras în privința aparițiilor publice.

Câți copii are, de fapt, premierul Ungariei

Viktor Orban și Aniko Levai au cinci copii: Flora Orban, Rahel Orban, Roza Orban, Sara Orban și Gaspar Orban.

Fiica cea mai mare a cuplului de la Budapesta, Rachel, este căsătorită cu antreprenorul Istvan Tiborcz. Fiul lui Orban, Gaspar, este un fotbalist retras care a jucat la Academia de Fotbal Ferenc Puskas până în 2014.

Sara, Roza și Flora sunt cele mai mici fiice. Viktor și Aniko mai au și trei nepoate (fiii lui Rahel, Aliz și Anna Adal, și fiica Sarei, Johanna).

ADVERTISEMENT