News

Viktor Orban a posta harta Ungariei mari, care includea Transilvania! Românii i-au răspuns pe Faebook: “Nu uitaţi că ne-am parcat armata în Budapesta!”

06.05.2020 | 18:41
Viktor Orban a posta harta Ungariei mari care includea Transilvania Romanii iau raspuns pe Faebook Nu uitati ca neam parcat armata in Budapesta
Viktor Orban a posta harta Ungariei mari, care includea Transilvania! Românii i-au răspuns pe Faebook: "Nu uitaţi că ne-am parcat armata în Budapesta!". Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Premierul maghiar Viktor Orban alimentează şi mai mult tensiunile din ultima vreme şi a postat pe contul său de Facebook o imagine a Ungariei mari, care îngloba şi Transilvania. Postarea este însoţită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor.

Viktor Orban a posta harta Ungariei mari, care includea Transilvania: “Nu uitaţi că ne-am parcat armata în Budapesta!”

În România s-a declanşat în Camera Deputaţilor adoptarea tacită a unui proiect de lege iniţiat de UDMR pentru acordarea de autonomie Ţinutului Secuiesc. Preşedintele Klaus Iohannis a respins categoric proiectul şi a acuzat PSD de înţelegeri cu UDMR. Apoi, în Senat, cei de la PSD s-au mobilizat şi proiectul a căzut.

ADVERTISEMENT

Postarea a strâns peste 2600 de comentarii, printre care au fost mai multe din partea românilor: “Nu uitaţi că ne-am parcat armata în Budapesta!”, a scris un internaut.

Alţii au scris: “Îmi pare rău prietene, cred că globul tău a fost făcut în China. Ştiu că iubeşti România şi visezi la munţii frumoşi. Eşti binevenit oricând, dar nu revino la realitate”

ADVERTISEMENT

Unii dintre utilizatorii români au avut un mesaj mai dur: “Pentru această postare, ar trebui să ai interzis să intri în România şi să fii declarat persona non grata. Ai făcut un mare deserviciu comunităţii maghiare din România”

56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!

Posted by Orbán Viktor on Tuesday, May 5, 2020

Viktor Orban şi episoadele în care a stârnit “provocări” la adresa ţărilor vecine!

Guvernul maghiar derulează mai multe politici publice prin care încearcă recuperarea “naţiunii maghiare”. O reformă recentă a materiei predate în şcoli din Ungaria prezintă Transilvania drept casa maghiarilor.

ADVERTISEMENT

Oficialii guvernamentali maghiari utilizează de câţiva ani în mod constant această hartă. În 2018, România şi Slovenia au condamnat publicarea pe un site gestionat de guvernul condus de Viktor Orban o hartă reprezentând “Ungaria mare” din care statele vecine rup câte o bucată.

România este reprezentată ca luând Transilvania. În decembrie, Viktor Orban a stârnit furia premierului croat după ce a prezita o şedinţă cu harta Ungariei Mari pe fundal. Spaţiul Ungariei istorice cuprindea şi bucăţi din actuala Croaţie.

ADVERTISEMENT

Acest mesaj indirect transmis de premierul de la Budapesta a fost catalogat drept “o provocare” de către omologul său croat. La finalul lunii aprilie 2020, un ministru maghiar a acordat un interviu pentru BBC având pe fundal aceeaşi hartă.

ADVERTISEMENT