News

Viktor Orban anunţă că nu sprijină noile sancțiuni pentru Rusia. Dmitri Medvedev laudă decizia: „A făcut un pas curajos într-o Europă fără voce.” Update

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, anunță că nu va sprijini noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei, dar ar fi dispus să negocieze. Reacția laudativă a Moscovei nu a întârziat.
06.05.2022 | 15:03
Viktor Orban anunta ca nu sprijina noile sanctiuni pentru Rusia Dmitri Medvedev lauda decizia A facut un pas curajos intro Europa fara voce Update
Viktor Orban și președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT
06-05-2022
12:03

Dmitri Medvedev crede că Viktor Orban dă dovadă de mult curaj

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev (în prezent adjunctul Consiliului de Securitate al țării), a lăudat decizia premierului ungar Viktor Orban de a se opune noilor sancțiuni economice anunțate de UE pentru regimul de la Moscova.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a făcut un pas curajos într-o Europă fără voce. A refuzat să susțină embargoul în energie, care ar fi devastator pentru economia țării sale, dar și sancțiunile nebunești împotriva personalităților religioase (n.r. – patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse)”, a scris Dmitri Medvedev pe Telegram.

 

Viktor Orban s-a referit la pachetul de sancțiuni economice în forma actuală, în care este inclusiv un embargou asupra importurilor de ţiţei rusesc.

Viktor Orban a vorbit despre ”bomba atomică” care ar putea lovi economia

Conform Reuters, Orban s-a referit la acest subiect în cadrul unei intervenții la postul public de radio. În acest context, el a spus că propunerea actuală a Comisiei Europene (CE) ar echivala cu o ”bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare.

ADVERTISEMENT

Totuși, Viktor Orban a completat că Budapesta poate negocia dacă observă o nouă propunere care să răspundă intereselor Ungariei. Nu este primul mesaj în care premierul ungar arată că nu susține sancțiunile economice pregătite pentru Rusia după declanșarea războiului din Ucraina.

Joi, Orban i-a declarat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că țara lui nu poate susţine noul plan de sancţiuni ale UE ”în forma sa actuală”.

ADVERTISEMENT

Dacă CE insistă asupra adoptării propunerii sale, va trebui să-şi asume întreaga responsabilitate pentru un eşec istoric în cursul integrării europene”, a notat Orban în scrisoarea adresată Ursulei Von der Leyen.

Dezbateri aprinse despre al 6-lea pachet de sancțiuni

Cu privire la acest subiect, președinta CE nu a primit semnale negative doar la Orban, ci și de la diplomaţii UE, care au păreri contradictorii despre planurile de sancționare economică a Rusiei.

ADVERTISEMENT

Ne referim, desigur, la al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care urmărește eliminarea treptată a tuturor importurile de ţiţei rusesc sau de petrol rafinat.

Jurnaliștii de la Financial Times au explicat care ar putea fi motivele din spatele declarațiilor premierului Ungariei. Este vorba despre faptul că Ungaria nu are ieşire la mare şi se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc.

ADVERTISEMENT

În aceeași situație este și Slovacia, care ar beneficia de o perioadă mai lungă de eliminare treptată conform propunerilor UE. Astfel, Viktor Orban a transmis că problema apare din cauza faptului că pachetul de sancțiuni a depăşit cu mult consensul UE.

Pentru ”Ungaria, sancţiunile propuse necesită o modernizare serioasă a infrastructurii alternative de aprovizionare şi o rearanjare completă a capacităţilor noastre de rafinare. Aceste eforturi necesită timp şi investiţii care sunt redundante şi prin urmare nu pot fi finanţate în conformitate cu criteriile de piaţă.

Nici Ungaria şi nici UE în ansamblu nu sunt pregătite să adopte şi să pună în aplicare măsurile propuse de comisie. Sancţiunile ar trebui adoptate într-un moment în care toate condiţiile prealabile necesare sunt îndeplinite în toate statele membre”, a notat Orban în scrisoarea amintită anterior.

Orban atrage atenția asupra finanțării UE ”disponibile doar pe hârtie”

În același document, el a subliniat că sancţiunile economice pregătite pentru Rusia au ”deturnat resursele naţionale necesare către investiţii redundante în combustibili fosili, în timp ce finanţarea relevantă din partea UE ne este disponibilă doar pe hârtie”.

A fost o aluzie care a ochit disputele de lungă durată dintre Budapesta şi Bruxelles pentru distribuţia fondurilor UE şi pentru statul de drept, care au accentuat întârzierea recuperării postpandemice. Orban a mai observat că sancţiunile vor creşte şi mai mult preţurile pentru energie, fără ca Uniunea Europeană să ia măsuri concrete de atenuare.

Chiar și așa, oficialii Comisiei Europene au purtat discuţii cu omologii din Ungaria joi. La finalul dialogurilor, diplomaţii UE au transmis că își păstrează speranţa cu privire la finalizarea unui acord, cu posibile concesii, inclusiv despre bani UE pentru construirea unei noi infrastructuri.

Până în prezent, UE a fost de acord să pună capăt importurilor de cărbune rusesc, dar s-a abţinut de la interzicerea gazului din Rusia. Țări precum Germania depind foarte mult de aceste livrări.

Presiunea din partea Rusiei a crescut după ce Gazprom a întrerupt aprovizionarea cu gaz a Poloniei şi Bulgariei. Aici s-a ajuns după ce aceste state au refuzat să respecte cererea Kremlinului de a plăti factura în ruble, procedură despre care UE spune că încălcă sancţiunile. Altfel, Orban a semnalat vineri că în structura noului său guvern vor fi efectuate schimbări semnificative la sfârşitul lunii mai.

ADVERTISEMENT