News

Viktor Orban anunță că Ungaria vrea să-și redefinească apartenența la NATO. Motivul, evitarea ajutării Ucrainei

Premierul ungar a declarat vineri că Ungaria caută să-și redefinească statutul de membru al NATO pentru a evita sprijinirea Ucrainei
25.05.2024 | 11:17
Viktor Orban anunta ca Ungaria vrea sasi redefineasca apartenenta la NATO Motivul evitarea ajutarii Ucrainei
Viktor Orban, o amenințare internă pentru NATO. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ungaria lucrează la “redefinirea” statutului de membru al NATO pentru a putea renunța la sprijinul tot mai puternic al alianței militare pentru Ucraina, a declarat premierul Viktor Orban. Oficiali militari și avocați ungari lucrează deja la încercarea de a găsi un nou concept care să diferențieze țara de alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri la radioul de stat.

Viktor Orban se opune complet sprijinirii Ucrainei

Ungaria va încerca să se retragă din orice operațiune NATO care vizează sprijinirea Ucrainei, a declarat vineri premierul Viktor Orbán, sugerând că alianța militară și Uniunea Europeană se îndreaptă spre un conflict mai direct cu Rusia, transmite Associated Press.

ADVERTISEMENT

Orbán a declarat pentru radioul de stat că Ungaria se opune unui plan pe care NATO îl analizează pentru a oferi un sprijin militar mai previzibil Ucrainei în următorii ani pentru a respinge invazia la scară largă a Moscovei, pe măsură ce trupele rusești mai bine înarmate își afirmă controlul pe câmpul de luptă.

“Nu suntem de acord cu acest lucru și nici nu dorim să participăm la sprijin financiar sau înarmare (pentru Ucraina), chiar și în cadrul NATO”, a declarat Orbán, adăugând că Ungaria a adoptat o poziție de “neparticipant” la orice potențiale operațiuni NATO de asistență pentru Kiev.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să ne redefinim poziția în cadrul alianței militare, iar avocații și ofițerii noștri lucrează la … cum poate exista Ungaria ca membru NATO, fără a participa la acțiunile NATO în afara teritoriului său”, a mai spus premierul ungar.

Orban, un susținător al Kremlinului în UE și NATO

Orbán, considerat cel mai apropiat partener al președintelui rus Vladimir Putin în UE, a subliniat rolul NATO ca alianță defensivă și a declarat că nu împărtășește îngrijorările unor alte țări din Europa Centrală și de Est că armata rusă nu va înceta agresiunea sa dacă va câștiga războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Forța NATO nu poate fi comparată cu cea a Ucrainei”, a spus el. “Nu consider că este o propunere logică faptul că Rusia, care nu poate face față nici măcar Ucrainei, va veni dintr-o dată și va înghiți întreaga lume occidentală”.

Ungaria a refuzat să furnizeze ajutor militar Ucrainei vecine, spre deosebire de majoritatea celorlalte țări din UE, iar Orbán s-a opus cu fermitate sancțiunilor impuse de blocul comunitar Moscovei, deși, în cele din urmă, a votat întotdeauna în favoarea acestora.

ADVERTISEMENT

Liderul naționalist se pregătește pentru alegerile europarlamentare din 6-9 iunie și și-a prezentat partidul drept un garant al păcii în regiune. El a caracterizat Statele Unite și alte țări UE care îndeamnă la un sprijin mai mare pentru Ucraina ca fiind “pro-război” și acționând în pregătirea unui conflict global.

Poziția premierului Orban a atras o serie de critici, un mesaj dur venind din partea fostului campion la șah, cunoscut critic al regimului lui Putin, Garry Kasparov. „De ce mai este Ungaria permisă în NATO sau în UE când Orbán le sabotează pe amândouă la instrucțiunile lui Putin și Xi? Dacă vrea să arunce soarta națiunii sale alături de regimurile autoritare, Rusia încă mai are câteva tancuri sovietice care s-ar simți ca acasă la Budapesta”, a scris acesta pe rețeaua X.

ADVERTISEMENT
Tags:
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”