Alexanru Muraru îi obligă astfel, de reprezentanții CNCD, să demareze procedura de citare a premierului maghiar.
O situație bizară, care nu are precedent și care ar putea naște un conflict diplomatic între România și Ungaria. Mai mult, s-ar crea un precedent la nivel european care ar da tot sistemul peste cap. Concluzia specialiștilor e simplă, România se va face de râs în urma demersului.
Conform Libertatea, Muraru s-a lăudat cu acest demers într-un comunicat de presă. ”Declarațiile care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul al XX-lea. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale”, a punctat liberalul.
În contextul în care șeful CNCD Csaba Asztalos a anunțat că șefii de state au ”imunitate jurisdicțională față de statele străine”, demersul lui Muraru poate fi interpretat greșit și poate cauza incidente diplomatice.
”Nu am mai avut un astfel de caz, în care un șef de stat să fie reclamat. În această situație, va trebui să urmăm calea legală. Mai precis, vom demara procedura de citare. Adică, o să îl cităm pe premierul Orban, prin Ambasada Ungariei la București, dar și pe domnul Muraru”, au explicat sursele Libertatea din cadrul CNCD.
Viktor Orban nu poate fi obligat să se prezinte la ”audieri”, însă se va crea un precedent care va da peste cap dreptul internațional. De exemplu, orice demnitar român ar putea fi citat în viitor în alte țări în urma unor declarații sau gesturi, lucru considerat ridicol.
”Vom realiza citarea lui Viktor Orban prin Ambasada Ungariei la București, care reprezintă statul maghiar în România. Totuși, nu este obligatoriu ca toți cei convocați să vină. Pot să depună un punct de vedere în scris. Dar va fi un precedent. Pe viitor, dacă președintele României sau un demnitar va încălca legea în altă țară, s-ar putea să nu se mai aplice imunitatea jurisdicțională din dreptul internațional, care prevede că șeful statului și demnitarii nu pot fi citați în instanțe străine din alt stat. O să ne facem de râs”, au completat sursele.
Alexandru Muraru crede, totuși, că Viktor Orban nu are parte de imunitate diplomatică pentru că vizita lui din România era privată.
”Imunitatea diplomatică a domnului Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad”, a explicat Muraru.
Alexandru Muraru este extrem de activ în ultima perioadă, însă nu toate acțiunile sale sunt apreciate. Muraru este cel care a propus ca istoria comunismului să fie studiată în școli, după care a sugerat ca PSD să nu propună premierul în 2023. Declarația acestuia a produs valuri în interiorul coaliției, fiind pus la punct inclusiv de colegii săi liberali.
Alexandru Muraru este fratele ambasadorului român în SUA, Andrei Muraru. Acesta s-a mutat recent într-un palat din Washington, unde statul român plătește o chirie de 21.000 de dolari pe lună.