News

Viktor Orban, din nou provocator. Premierul a purtat pe stadion un fular cu harta Ungariei Mari. Ambasadorul maghiar, chemat să de explicaţii Update

Viktor Orban a mers cu harta Ungariei Mari pe stadion. Premierul maghiar sfidează tratatele internaţionale cu o nouă apariţie provocatoare
22.11.2022 | 14:38
Viktor Orban din nou provocator Premierul a purtat pe stadion un fular cu harta Ungariei Mari Ambasadorul maghiar chemat sa de explicatii Update
Viktor Orban, pe stadion cu un fular pe care se află harta Ungariei Mari
ADVERTISEMENT
22-11-2022
12:37

Ucraina l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Kiev

Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Ungariei în această ţară, după ce premierul Viktor Orban a apărut în public la un meci de fotbal purtând un fular cu harta Ungariei Mari, din care făceau parte inclusiv teritorii care în prezent sunt în graniţele ucrainene.

“Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi nu respectă principiile politicii europene”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

Ucraina doreşte scuze şi o respingere a oricăror pretenţii maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Gest controversat al premierului maghiar Viktor Orban, care a apărut în public purtând la gât un fular pe care era desenată Ungaria Mari, cu Transilvania în graniţele sale. Şeful Executivului de la Budapesta a postat clipul pe pagina sa de Facebook.

Viktor Orban a recidivat după doi ani

Zâmbitor şi plin de curtoazie, purtând nonşalant la gât un fular cu Ungaria Mare, de parcă ar fi cel mai obişnuit lucru din lume. Aşa a apărut Viktor Orban duminică seara, după amicalul pe care naţionala Ungariei l-a câştigat cu scorul de 2-1 în faţa Greciei.

ADVERTISEMENT

Premierul s-a întreţinut minute cu bune cu autorul golului victoriei, Balazs Dzudzak, iar dacă duminică a postat doar o fotografie de la întrevedere, în care fularul nu se vede în întregime, luni el a urcat pe platformă un videoclip de aproape 40 de secunde în care se vede clar cum la ambele capete este harta Ungariei în graniţele de dinainte de Tratatul de la Trianon.

Nu este prima oară când premierul maghiar face referire la Ungaria Mare, fiind chiar criticat pentru derapajele sale. În primăvara lui 2020, tot într-o postare pe Facebook, el publica o astfel de hartă istorică a ţării sale, sub pretextul urărilor de succes pentru elevii care urmau să susţină proba la istorie în cadrul examenului de Bacalaureat din Ungaria.

ADVERTISEMENT

“Un examen istoric. Succes!”, a scris atunci Viktor Orban, alături de o hartă a Ungariei Mari, care avea în componenţă Transilvania, Slovacia și Croația.

Premierul maghiar a fost taxat atunci imediat de doi şefi de stat, ai Slovaciei şi Croaţiei, ultimul reacţionând prompt, tot pe Facebook.

ADVERTISEMENT

“Sunt provocări ale celor care știu foarte bine că aceste hărți vor rămâne doar în dulap. Învățați din istorie, dar priviți spre viitor”, a postat Zoran Milanovic.

De asemenea, întrebat în legătură postarea lui Viktor Orban, premierul român de la acea vreme, Ludovic Orban a replicat: “Vrabia mălai visează”.

ADVERTISEMENT
Tags: