Subiectul dezbătut a fost, desigur, războiul din Ucraina și cum s-ar putea ajunge la un compromis. Momentan reacțiile de la Kremlin nu ar fi tocmai optimiste, pentru că Vladimir Putin ar fi de părere că Ucraina a ”abordat o poziție care exclude un acord de pace”.
”A existat un schimb amănunțit de opinii cu privire la problemele ucrainene”, a comentat Kremlinul discuția. Apelul a fost inițiat la cererea lui Viktor Orban. Acesta declarase cu o zi în urmă că Ungaria va merge în continuare pe ideea ”misiunii de pace” din Ucraina.
Viktor Orban a transmis pe rețeaua de socializare X că va face tot ce poate pentru a găsi ”soluții diplomatice” pentru o pace de durată în Ucraina. ”Am avut o conversație telefonică de o oră în această dimineață cu președintele Putin.
Acestea sunt cele mai periculoase săptămâni din războiul dintre Rusia și Ucraina. Căutăm măsuri diplomatice posibile pentru a argumenta în favoarea încetării focului și a discuțiilor de pace”, a scris Orban, pe rețeaua socială X.
Donald Trump a promis recent că va obține un acord de pace în câteva ore de la intrarea în funcție în luna ianuarie. ”Viktor Orban și-a exprimat interesul pentru a sprijini căutarea comună a căilor politico-diplomatice pentru rezolvarea crizei”, au explicat reprezentanții Kremlinului.
Liderul Ungariei este considerat cel mai apropiat partener politic al lui Donald Trump din Uniunea Europeană, fiind totodată apropiat de Vladimir Putin. Ungaria a cerut în mod repetat discuții de pace imediat după invazia Ucrainei și a refuzat să trimită ajutor militar Kievului.
Viktor Orban ar fi reușit să-i enerveze pe liderii UE prin poziția de apropiere de Kremlin și detașare de problemele Kievului. De altfel, imaginea și atitudinea lui Viktor Orban a crescut în sondaje așa numitul val suveranist din toată Europa.
Ungaria nu a ascuns niciodată că rămâne un cumpărător important de energie rusă, chiar dacă la Bruxelles acest lucru a atras critici. Între timp, Viktor Orban a comentat și situația din țara noastră, unde alegerile au fost anulate de CCR după ce Rusia s-ar fi implicat prea mult în întreg procesul electoral.
Viktor Orban a numit întreaga situația un experiment și crede că toate țările din UE au de învățat din asta. “Ce s-a întâmplat atrage atenția asupra acestei probleme care este una haotică, neorganizată și care se va manifesta, mai devreme sau mai târziu, și în Ungaria“, a declarat Orban.