News

Viktor Orban nu-și retrage discursul controversat din România: ”Se întâmplă să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă”

Prezent în aceste zile într-o vizită oficială în Austria, Viktor Orban a vorbit pe seama scandalului iscat după vizita sa la Băile Tușnad. Premierul maghiar își susține declarațiile revoltătoare din România.
28.07.2022 | 17:59
Viktor Orban nusi retrage discursul controversat din Romania Se intampla sa vorbesc de o maniera care poate fi prost inteleasa
Victor Orban nu dă înapoi. Premierul maghiar, despre discursul din România: ”Un punct de vedere cultural”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prezent în weekendul trecut la Băile Tușnad, la deja obișnuita sa vizită cu ocazia Școlii de Vară, Viktor Orban a criticat ”amestecarea” raselor și a spus că Ungaria nu vrea să devină o ”rasă mixtă”.

Victor Orban nu dă înapoi. Premierul maghiar, despre discursul din România: ”Un punct de vedere cultural”

În urma declarațiilor sale, multe voci din România, dar și din Ungaria, s-au arătat scandalizate de astfel de idei.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban nu dă însă înapoi de la viziunea sa despre subiectul naționalităților. Aflat joi, 28 iulie, în Austria, prim-ministrul ungar și-a apărat discursul din România.

El a explicat că, la Băile Tușnad, a vorbit ”dintr-un punct de vedere cultural” și că a fost prost înțeles, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

La Viena, omologul lui Orban, cancelarul austriac Karl Nehammer, a fost cel care a adus în discuție această controversă. El a condamnat cu fermitate ”orice formă de rasism şi antisemitism” şi a dat asigurări că el şi omologul său ungar au abordat chestiunea ”cu toată sinceritatea”.

În schimb, premierul maghiar a spus, despre cazul scandalului privind declarațiile sale rasiste, că problema unei populații mixte pe teritoriul Ungariei ”nu este o problemă rasială”, ci una ”culturală”.

ADVERTISEMENT

”Se întâmplă uneori să vorbesc de o manieră care poate fi prost înţeleasă, dar i-am cerut cancelarului Karl Nehammer să plaseze informaţiile într-un context cultural”, a declarat Viktor Orban într-o conferinţa de presă susținută la Viena.

”În Ungaria, aceste expresii şi fraze reprezintă un punct de vedere cultural, civilizaţional”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Ce a spus Viktor Orban în România

După declarațiile din România ale lui Orban, inclusiv o consilieră de-a sa, Zsuzsa Hegedus, care i-a stat alături 20 de ani premierului maghiar, a demisionat. Ea l-a acuzat de ”nazism”. Iată ce spunea liderul de la Budapesta, sâmbătă, la Tușnad:

”Maghiarii nu sunt o rasă amestecată și nu vrem să devenim una. În Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene.

Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremea este bună, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

ADVERTISEMENT
Tags: