News

Viktor Orban, primit cu ovații în SUA după ce a scandalizat Europa cu discursul de la Tușnad. ”Globaliștii se pot duce cu toții dracului”

Premierul ungar a fost primit cu ovații la o conferință a conservatorilor americani. Discursul său a fost asemănător cu cel de la Tușnad care a scandalizat Europa.
05.08.2022 | 12:56
Viktor Orban primit cu ovatii in SUA dupa ce a scandalizat Europa cu discursul de la Tusnad Globalistii se pot duce cu totii dracului
Viktor Orban a vorbit în deschidera unei conferințe a conservatorilor în Dallas Foto: Emil Lippe pentru The New York Times
ADVERTISEMENT

Orban s-a bucurat o primire din partea conservatorilor demnă de un lider al partidului precum fostul președinte Donald J. Trump, cu ovații în picioare și aprobări călduroase pentru un mesaj sfidător împotriva imigrației și căsătoriei gay.

Viktor Orban, primit cu ovații în SUA după ce a scandalizat Europa cu discursul de la Tușnad

Premierul ungar, care a fost condamnat pe scară largă pentru atacurile sale la adresa normelor democratice, a fost primit ca un erou de conservatorii americani. La Conferința pentru Acțiune Politică a Conservatorilor (CPAC) din Dallas, el a fost cap de afiș.

ADVERTISEMENT

Venerat de o aripă a dreptei politice americane, Orban, cel mai longeviv lider al unui stat din Uniunea Europene, a ajuns la CPAC după ce a stârnit din nou indignare cu comentariile sale recente că se opune unei societăți „de rasă mixtă”.

Viktor Orban a minimalizat criticile în discursul său de joi, spunând că presa îl va eticheta drept „rasist european de extremă-dreapta, dictator antisemit, calul troian al lui Putin” în titlurile sale despre declarațiile sale. Premierul ungar i-a etichetat pe cei care îl acuzau de rasism și antisemitism drept „pur și simplu idioți”, relatează The New York Times.

ADVERTISEMENT

„Ei vor să renunțăm la politica noastră de migrație zero pentru că știu și că aceasta este bătălia decisivă și finală a viitorului”, a spus Orban.

Orban, care este la putere din 2010, i-a criticat pe fostul președinte american Barack Obama, pe megadonatorul democrat George Soros și pe „globaliști”.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să luăm înapoi instituțiile de la Washington și de la Bruxelles”, a spus el. „Trebuie să coordonăm mișcarea trupelor noastre, pentru că ne confruntăm cu aceeași provocare. Aveți doi ani să vă pregătiți”, a adăugat el, referindu-se aparent la alegerile prezidențiale din SUA din 2024.

Viktor Orban a suscitat ovații în picioare când a citit din constituția maghiară, care declară că mariajul este doar între un bărbat și o femeie. „Mai puține drag queens și mai mult Chuck Norris”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Discursul lui Orban a atras suporteri și protestatari

Viktor Orban are o lungă istorie în care a exprimat o astfel de atitudine disprețuitoare, iar antagonismul său – față de imigranți, mass-media de știri și multe altele – a contribuit la consolidarea statutului său în fața conservatorilor americani, care i-au oferit o platformă de anvergură.

Printre ei se numără Tucker Carlson, comentatorul Fox News, care a călătorit în Ungaria pentru un reportaj despre prim-ministru. În mai, CPAC a găzduit acolo o conferință.

Liderii CPAC, un grup influent de dreapta, cel mai bine cunoscut pentru că a găzduit republicani proeminenți și candidați aspiranți la președinție în cadrul conferințelor sale regulate, au rezistat apelurilor de a-l dezavua pe domnul Orban.

El s-a alăturat unei liste de vorbitori care i-a inclus pe guvernatorul Greg Abbott din Texas, gazda Fox News Sean Hannity și pe Sarah Palin, fostul guvernator al statului Alaska. Conferința va culmina în acest weekend cu un discurs al lui Donald Trump, care a fost comparat frecvent cu Viktor Orban.

Discursul lui Orban la hotelul Hilton Anatole a atras o gamă eclectică de participanți la convenție.

Au apărut și protestatarii, doar pentru a fi escortați de poliție. Demonstrațiile au sugerat indignarea mai larg asociată cu prezența domnului Orban la adunare, în urma remarcilor sale din iulie, care au făcut comparații cu retorica nazistă.

Jerry Brooks, 58 de ani, un participant la convenție din Live Oak Florida, care găzduiește un podcast numit „În negru și drept”, a declarat într-un interviu că a fost impresionat de liderul ungar. „Se pare că vorbește un fel de limbă internațională – și asta este libertatea”, a spus Brooks, care este negru.

Nu toți participanții plătitori s-au identificat drept susținători ai lui Trump. Unii au fost pentru prima dată la la CPAC, acolo în mod explicit pentru a-l auzi pe Orban, despre care au spus că le întruchipa viziunile despre a pune țara pe primul loc.

Reacție în contrast cu consecințele discursului din România

Printre aceștia se afla un contingent de aproximativ 30 de persoane de la Clubul Maghiar din Dallas Forth Worth.

Lana Kerstein, un organizator al grupului care deține cetățenia americană și maghiară, a declarat că îl admiră de multă vreme pe Orban pentru eforturile sale de a păstra cultura Ungariei și statul de drept.

“Ce e în neregulă cu asta? Nu cred că este greșit. Această națiune trebuie să supraviețuiască”, a spus Kerstein, o femeie de afaceri în vârstă de 40 de ani care s-a descris ca fiind conservatoare.

Dana Spencer, 46 de ani, o îngrijitoare de câini pensionară din Barry, Texas, care se află la aproximativ două ore de Dallas, a declarat că nu-l cunoaște pe domnul Orban, dar că ar putea aprecia poziția lui cu privire la imigrație.

„Vreau ca oamenii să vină legal”, a spus doamna Spencer, care participă pentru prima dată la CPAC. „Le plătim locuința, zborurile, călătoriile cu autobuzul până la New York.”

Sprijinul găsit de Orban la Dallas a contrastat cu consecințele discursului său din iulie din România.

„Aceste țări nu mai sunt națiuni: nu sunt altceva decât un conglomerat de popoare”, a spus atunci Orban, atacând țările din Europa care au un număr mare de imigranți.

El a vorbit despre o Europă divizată în care imigranții schimbă caracterul „lumii noastre”.

„Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim popoare de rasă mixtă”, a mai spus Orban. „Migrația a împărțit Europa în două – sau aș putea spune că a divizat Occidentul în două.”

Declarații, rapid criticate

Zsuzsa Hegedus, o apropiată a lui Orban, a scris în scrisoarea de demisie din 26 iulie publicată în presa maghiară că nici măcar cel mai „însetat de sânge rasist” nu ar putea tolera retorica lui Orban. Ea a comparat mesajul lui Orban cu temele folosite de naziști, inclusiv de Joseph Goebbels, șeful propagandei pentru Adolf Hitler.

„Nu știu cum nu ai observat că prezentai un text nazist pur, demn de Goebbels”, a scris ea.

Deborah E. Lipstadt, trimisul special al SUA pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului, a urmat exemplul lui Hegedus o zi mai târziu pe contul său oficial de Twitter, numind declarațiile lui Viktor Orban alarmante.

Cea mai recentă întâlnire a lui Orban cu liderii dreptei politice din Statele Unite vine în timp ce republicanii se pregătesc pentru alegerile intermediare, în care speră să câștige controlul Senatului și Camerei.

Republicanii au nominalizat până acum un șir de candidați care au contestat legitimitatea alegerilor prezidențiale din 2020 și care ar putea afecta rezultatul următorului scrutin.

Viktor Orban, care subliniază că a câștigat alegeri libere și corecte pentru a justifica ceea ce el numește „democrație iliberală”, a folosit și puterea biroului său pentru a modela contururile alegerilor mai pe placul său.

Marți, Donald Trump l-a întâmpinat pe Orban în stațiunea sa de golf din Bedminster, New Jersey, unde cei doi au pozat pentru fotografi. A fost o reuniune îndrăzneață între fostul președinte și Viktor Orban, pe care Stephen Bannon, un fost consilier de top al lui Trump, l-a numit cândva „Trump dinaintea lui Trump”.

Cuvintele de încheiere ale lui Orban pentru participanții la CPAC au fost provocatoare. „Globaliştii se pot duce cu toţii dracului”, a spus el. „Eu am venit în Texas.”

ADVERTISEMENT