Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că îl invită pe premierul israelialian Benjamin Netanyahu în Ungaria în semn de protest. Acesta consideră că decizia Curții Penale Internaționale este una „greșită”.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant. Prim-ministrul este acuzat de crime de război în contextul conflictului din Gaza.
Această decizie a stârnit multe reacții. În primă fază, ministrul de externe al Israelului, Gideon Saar, a anunțat faptul că el consideră că CPI „şi-a pierdut orice legitimitate” prin emiterea de “ordine absurde”.
„Aceasta este o zi neagră pentru (CPI), care şi-a pierdut orice legitimitate de a exista şi de a acţiona”, a scris Saar pe contul său de pe platforma de socializare X.
În prezent, premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat o invitație către Benjamin Netanyahu în scopul protejării acestuia. A susținut că dacă va veni în Ungaria, „decizia CPI nu va avea niciun efect”, potrivit Reuters.
„Astăzi îl voi invita pe prim-ministrul Israelului, domnul Netanyahu, pentru o vizită în Ungaria şi, în cadrul acestei invitaţii, îi voi garanta că, dacă va veni, hotărârea CPI nu va avea niciun efect în Ungaria şi nu vom urma conţinutul acesteia”, a declarat vineri Orban, într-un interviu acordat radioului de stat.
Orban și Netanyahu au construit relații politice restrânse de când maghiarul și partidul său naționalist, Fidesz, au ajuns la putere în anul 2010. Premierul israelian a vizitat Budapesta în 2017.
Nu numai liderii israelieni nu au fost de acord cu această hotărâre, ci și liderii americani au împărtășit aceeași opinie. Totuși, șeful UE pentru politică externă, Josep Borell, a susținut că mandadele CPI nu sunt de oridin politic și că toate statele membre UE ar trebui să respecte și să pună în aplicare decizia Curții Penale Internaționale.
În timp ce Ungaria și Republica Cehă au susținut puternic Israelul, alte țări precum Spania și Irlanda subliniază faptul că îi sprijină pe palestinieni.
Ministrul ceh de externe a declarat, pe baza mandatului de arestare emis de CPI, faptul că Praga își va respecta obligațiile juridice internaționale. Totuși, în același context, prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a numit decizia CPI ca fiind una „nefericită”.