News

Viktor Orban, un nou mesaj pro-Kremlin: Ungaria se va opune prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei, iar Ucraina va pierde jumătate din teritoriu

Premierul Ungariei a declarat că se va opune prelungirii sancțiunilor împotriva Rusiei și că noua generație Fidesz va guverna până în 2060
17.09.2022 | 12:51
Viktor Orban un nou mesaj proKremlin Ungaria se va opune prelungirii sanctiunilor UE impotriva Rusiei iar Ucraina va pierde jumatate din teritoriu
Viktor Orban, poziție anti-UE și pro-Rusia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viktor Orbán a ținut un discurs pe 10 septembrie, la Kötcsé, eveniment care marchează începutul sezonului politic de toamnă pentru Fidesz. Întâlnirea este în principiu închisă pentru public în micul sat Somogy, dar anumite detalii sunt întotdeauna dezvăluite.

Ungaria se va opune sancțiunilor UE la adresa Rusiei

Potrivit Europa Liberă, ai cărei jurnaliști din Ungaria au vorbi cu mai mulți participanți la eveniment, războiul din Ucraina a fost una din principalele teme atinse de Orban. Potrivit acestuia, războiul ar putea dura până în 2030, iar Ucraina ar putea pierde o treime sau jumătate din teritoriul său. Mai mult, Viktor Orban a dat vina pe Occident pentru amploarea acestui conflict, susținând că războiul ar fi putut fi unul local, dar că prin intervenția Occidentului el a devenit unul global. Acesta a mai susținut că acum, prin sancțiunile care le impune Rusiei, Europa „se împușcă singură în picior”.

ADVERTISEMENT

Criza energetică provocată de sancțiuni ar putea bloca până la 40% din industria europeană în această iarnă, a prezis Viktor Orbán, precizând că se așteaptă ca liderii europeni să poarte discuții în toamnă cu privire la prelungirea pachetului de sancțiuni pentru încă șase luni subliniind că ar trebui depuse eforturi pentru a preveni o prelungire.

Liderul de la Budapesta a mai precizat că este conștient că este aproape singurul dintre liderii statelor membre care adoptă această poziție, dar, referindu-se la alegerile din Italia din septembrie, a spus că sperăm că până atunci se va forma un guvern în Italia care ne va sprijini în acest sens.

ADVERTISEMENT

Viktor Orbán a declarat că adoptarea sancțiunilor arată că Europa nu are un lider care să recunoască interesele continentului și să acționeze în consecință, și care să-i convingă pe ceilalți să facă același lucru. Un astfel de lider a fost Angela Merkel, potrivit premierului ungar, care a recunoscut că, chiar dacă s-ar fi luptat cu ea, cu siguranță nu ar fi abandonat politica de sancțiuni.

UE s-ar putea destrăma în următorii zece ani

Potrivit sursei citate, premierul maghiar a reiterat ideile enunțate la Băile Tusnad, în România, susținând că până în 2030, zona euro și chiar Uniunea Europeană s-ar putea destrăma. El a mai spus că, până în 2040, imigranții musulmani vor fi majoritari în orașele franceze și că acest lucru s-ar putea întâmpla și în alte orașe și capitale ale UE.

ADVERTISEMENT

„În acest caz, însă, va trebui să ne reevaluăm relațiile cu aceste capitale, deoarece este discutabil cât de europeană poate fi numită o țară în care naționalitățile europene indigene sunt reduse la o minoritate de câteva municipalități”, a susținut premierul maghiar, potrivit Europa Liberă.

În acest context, Orban speră să poată reînvia grupul celor patru state din Vișegrad care ar deveni un important centru de putere în estul Europei.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban a recunoscut că, în prezent, cooperarea este în criză din cauza războiului, dar că este posibil să se treacă dincolo de această situație, mai ales că guvernele liberale de la Bratislava și Praga se clatină și ar putea fi ușor să existe în ambele țări guverne cu care Fidesz să formeze o alianță (anul viitor, însă, vor avea loc alegeri în Polonia și există șanse mari ca guvernul lui Mateusz Morawiecki să cadă, iar partidul Platforma Civică a lui Donald Tusk, care are relații foarte proaste cu Fidesz, să formeze un guvern).

Până în 2030, V4 vor fi contribuabili neți, iar Orbán a spus că atunci Ungaria ar trebui să reflecte asupra sensului apartenenței la UE, „ce ne oferă apartenența în aceste condiții, iar dacă nu putem găsi un răspuns pozitiv, ar trebui să tragem concluzii”. Premierul a mai spus că Europa nu este pregătită pentru ascensiunea noilor actori în politica globală (în primul rând China) și că a văzut deja acest lucru în 2010, că a văzut cât de eficient a fost capitalismul de stat chinez și că, prin urmare, ar dori să dezvolte un model economic similar în Ungaria, ceea ce reprezintă baza așa-numitei sale politici economice neortodoxe.

Unificarea națională, scopul Fidesz

În ceea ce privește obiectivele strategice ale Ungariei, Orban a anunțat că acestea sunt în număr de patru: demografia, specificând că vrea un nou set de măsuri pentru creșterea populației, protejarea forței de muncă și a veniturilor acesteia și modernizarea continuă a economiei.

Nu în ultimul rând, premierul ungar a vorbit și despre „unificarea națională”, unde, potrivit surselor Europa Liberă, premierul s-a gândit în primul rând la maghiarii din afara granițelor, nu la necesitatea de a atenua diviziunile politice din Ungaria.

Referindu-se la propriul partid politic, Orban a susținut că Fidesz a cultivat în mod conștient o nouă generație de lideri guvernamentali ”bine educați și capabili”, care ar trebui să conducă țara până în 2060.

ADVERTISEMENT