News

Viktor Orban va renunța la puterile speciale primite pe timpul epidemiei până la sfârșitul lunii: ”Toată lumea să prezinte scuze Ungariei”

16.05.2020 | 12:52
Viktor Orban va renunta la puterile speciale primite pe timpul epidemiei pana la sfarsitul lunii Toata lumea sa prezinte scuze Ungariei
ADVERTISEMENT

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că va renunța la sfârșitul acestei luni la puterile speciale care i-au fost conferite pe durata stării de urgență. Orban crede că cei care l-au acuzat că se folosește de epidemie pentru ca să-și consolideze puterea în mod nelegitim ar trebui să ceară scuze Ungariei, a scris AFP, preluată de Agerpres.

Puterile speciale primite de Orban, contestate la Bruxelles

Ne aşteptăm ca guvernul să poată fi în măsură să returneze la sfârşitul lunii mai Parlamentului puterile speciale pe care le-a primit din cauza pandemiei”, a declarat Viktor Orban în timpul unei vizite oficiale în Serbia.

ADVERTISEMENT

Starea de urgență a fost instaurată pe 30 martie în Ungaria, premierul Orban privind dreptul de a guvern prin decret până când Guvernul declară sfârșitul epidemiei.

Măsura a fost contestată atât de pe plan intern, cât și european, Orban fiind acuzat că vrea să slăbească democrația ungară, într-o țară în care statul de drept este deja fragil.

ADVERTISEMENT

Deosebită îngrijorare a stârnit prevederea potrivită căreia cetățenii puteau fi interogați de poliție dacă recurg la critici pe rețelele de socializare în ce privește modul de gestionare a combaterii epidemiei.

Împotriva Ungariei a fost declanșată, în septembrie 2018, o procedură privind încălcarea valorilor fondatoare ale Uniunii Europene, iar joi Comisia Europeană a cerut autorităților de la Budapesta ”să revină în clubul ţărilor incontestabil democratice”.

ADVERTISEMENT

În schimb, guvernul ungar a respins criticile și a dat asigurări că prevederile incriminate de Bruxelles își vor înceta valabilitatea la sfârșitul epidemiei.

Această ordine juridică specială pe care am introdus-o în Ungaria a permis guvernului şi şefului său să ia rapid decizii grave şi dificile din cauza pandemiei”, a declarat Viktor Orban într-o conferinţă de presă susținută alături de  preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

ADVERTISEMENT

Toată lumea va avea în scurt timp posibilitatea să prezinte scuze Ungariei pentru acuzaţiile nefondate la adresa sa”, a continuat șeful Guvernului ungar.

ADVERTISEMENT