Sport

Vila fabuloasă în care se ascunde Dinel Staicu după eliberare! Omul de afaceri visa la cazemata-monument de când era milițian! FOTO

26.10.2018 | 21:33
Vila fabuloasă în care se ascunde Dinel Staicu după eliberare

Dinel Staicu a fost eliberat condiționat pe 15 octombrie și s-a întors în casa de pe strada Bujorului pe care o deține de mai bine de zece ani. Vila fabuloasă în care se ascunde Dinel Staicu reprezintă o parte din istoria Craiovei, dar și din trecutul omului de afaceri.

La înmormântarea lui Ilie Balaci, am aflat că Dinel Staicu se află în oraș și am încercat să stăm de vorbă cu fostul patron al Universității Craiova. Miercuri, înarmați cu răbdare și curiozitate, am mers la adresa unde se află reședința milionarului. Am fost întâmpinați de un paznic amabil, care ne-a informat că se află în oraș la o întâlnire de afaceri importantă, dar că putem reveni după orele 17. Ceea ce am și făcut. De această dată, un alt om de pază ne-a deschis ușa impresionantei clădiri. La fel de drăguț ca și colegul său, acesta ne-a spus că omul de afaceri se află la restaurant și că ar fi mai bine să revenim a doua zi.

Vila fabuloasă în care se ascunde Dinel Staicu, păzită ca un obiectiv militar!

Nu ne-am descurajat, deși vecinii susțineau că l-au văzut prin curte pe Dinel Staicu. Să fie oare o încercare a milionarului de a se ascunde după lunga și greaua perioadă petrecută în închisoare? Aveam să aflăm răspunsul ziua următoare. Joi, în jurul prânzului, i-am făcut o nouă vizită lui Dinel Staicu. A treia încercare, al treilea paznic, a treia scuză sau minciună! De această dată, am fost înștiințați că nu îl vom putea găsi acasă câteva zile pentru că este plecat la munte: “S-a dus câteva zile să se relaxeze cu soția”, ne-a transmis domnul care se ocupa de vilă.

Câteva detalii pe care le-am observat în vizitele noastre scurte ne-au făcut să înțelegem că fostul patron al Universității Craiova a transformat luxoasa casă într-o cazemată-monument. Astfel, pe lângă paza care se schimbă la opt ore, casa este împânzită de camere video, care străjuiesc curtea omului de afaceri. Acolo se poate vedea o grădină superbă, cu palmieri, conifere, dar și tot felul de statui, care se potrivesc cu stilul casei sale. Ca un element haios ne-a “sărit” în timpane zgomotul pe care îl face un câine mic din interior, care dă alarma instantaneu la fiecare apropiere umană. O “soluție” mult mai eficientă chiar și decât soneria de la poarta casei…

Curtea vilei în care se ascunde Dinel Staicu

Casa Barbu Drugă, monumentul de care s-a îndrăgostit Dinel din perioada în care era milițian

Clădirea pe care o deține acum Dinel Staicu are o istorie extrem de interesantă. Vila transformată într-o adevărat cazemată a aparținut boierului Barbu Drugă, cel care a fost stăpânul portului Cetate și unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din perioada interbelică, în zona Olteniei. Casa a fost construită de arhitectul Giovanni Battista, cel care a mai proiectat sediul Prefecturii Dolj, Primăria Craiovei, dar şi Primăria Capitalei!

Barbu Drugă, boierul care a ridicat vila în care trăiește acum Dinel Staicu, a fost sărăcit de comuniști

Barbu Drugă a avut însă de suferit din cauza regimului comunist. Boierul a murit într-o sărăcie cruntă, după ce i-a fost confiscată averea, inclusiv vila dn Craiova. Casa lui a devenit astfel reședință pentru mai marii partidului, inclusiv a lui Nicolae Ceaușescu. Așa a ajuns Dinel Staicu în contact pentru prima oară cu imobilul, în perioada în care acesta era un tânăr milițian:

„Făceam patrula pe aleile din curte. Era frumos, îmi plăcea mult să stau în natură. Era destul de obositor totuși să te plimbi fără nicio pauză. Eu, cum eram mai rebel, mă învățasem să trag o bancă într-un loc mai retras, să mă mai odihnesc. Iar dacă venea comandantul, îi spuneam că tovarășul de la partid a cerut banca acolo, să stea să admire peisajul. Casa mi-a plăcut de prima dată, toată lumea știe că este o operă de artă, dar la vremea aceea nu prea mă pricepeam la asta. Și, oricum, nici prin cap nu-mi trecea atunci că voi avea vreodată norocul să fie a mea! Doar mă uitam la ea, așa, s-o admir… “, rememora Dinel Staicu, într-un interviu acordat în urmă cu mai bine de zece ani celor de la Gazeta de Sud.

Staicu avea să ajungă în proprietatea casei după ce a cumpărat drepturile succesorale ale moștenitorilor lui Barbu Drugă, prin intermediul mai multor companii și asociații în care era acționar majoritar. Astfel, omul de afaceri a refăcut casa în întregime, a păstrat stilul interbelic în mare parte, dar a pus termopane peste vitraliile boierului Drugă!

Cine este Dinel Staicu. Fura ouă și câini ca să facă rost de bani

Pe lângă trecutul de milițian, Dinel Staicu are o poveste de viață interesantă. El s-a născut în satul Leu, din apropiere de Craiova, în 1956. Cu toate acestea, a decis devreme, la 14 ani, că viața lui nu este la țară și a ales să plece de acasă. Însă nu cu mâna goală, ci cu ouăle din cuibar! Pentru a face rost de bani, Staicu s-a orientat rapid și s-a apucat de un alt “business” ștrengăresc: furatul câinilor din sat!

„Am furat ouăle din cuibar, cu gândul sa le vând la piață. Dar cum aveam nevoie de capital serios, a trebuit să diversific oarecum obiectul activității: m-am apucat să fur câinii din sat!Îi spălam bine și-i pieptănam, le puneam curelușă la gât să dea impresia că sunt de rasă. 35 de lei bucata! Mi se dusese buha: închideți, mă, câinii, ziceau oamenii, că vine Dinel cu sacul“, povestea Dinel Staicu. Din banii pe care i-a făcut pe câini și pe ouă, el și-a cumpărat un aparat foto, grație căruia a devenit fotograf de evenimente. Nu conta că era vorba despre nunți sau înmormântări: “Investiție bună, pentru că am câștigat frumos de pe urma nunților, morților și botezurilor. Nu refuzam nimic, iar cererile nu mai conteneau: eram cel mai ieftin pe piață!“, își amintea el. De asemenea, Staicu a făcut speculă cu bilete la filme, fapt ce i-a permis să ducă un trai bun pentru un tânăr elev care încerca să își termine școala.

Milițian de carieră, evaluator psihologic pus pe “combinații”

Ascensiunea fulminantă a lui Dinel Staicu a fost pusă pe pauză la 19 ani, când a primit ordinul de încorporare. Cu toate acestea, el a reușit să fugă de armată și să se înscrie la școala de sublocotenenți de la Câmpina. Când s-a întors, la 21 de ani, la Craiova, Staicu era subofisubofițer de miliție, cu buletin de Craiova, apartament și Dacia 1300. După mai mult timp petrecut în patrule, el a fost mutat la compartimentul arest al IPJ Dolj, ocazie cu care tânărul om al legii a împărțit dreptatea după bunul plac:

„În trei ani am învățat foarte multe… Îmi treceau toți infractorii prin mână, de la violatori de cea mai proastă condiție, pâna la profesori, doctori. Eu le făceam evaluarea psihologică. Era o adevărată plăcere. Aveam ocazia să aflu fel și fel de moduri de operare. Îmi plăcea, de asemenea, să cultiv relațiile: mai băgam circumstanțe atenuante, mai facilitam un pachet, două… Nu știai niciodată cine și când iese. Era bine să nu ai surprize…“, spunea cu mândrie Dinel Staicu.

După 17 ani în Miliția și Poliția Română, Dinel Staicu avea să se retragă din cariera de om al legii în 1992, când s-a decis să își deschidă propriile afaceri. Prima dintre acestea a fost un chioșc în târgul din Craiova, unde vindea cârnați și țuică. Au urmat apoi o discotecă, o stație de benzinărie și câteva afaceri în imobiliare. În 1994, Dinel Staicu și-a dat și doctoratul. Tema era una cunoscută pentru el: „Economia subterană”.

În 2010 a fost condamnat la închisoare

Fărădelegile aveau însă să îl prindă din urmă pe cel care între 2002 și 2005 a fost patron al Universității Craiova. La sfârșitul lui 2010, el a fost condamnat de Tribunalul București la 12 ani de închisoare, pentru fraudarea Băncii Internaționale a Religiilor.

Staicu a fost acuzat de producerea unei fraude în valoare de 5 milioane de euro. Procurorii au susținut că omul de afaceri a solicitat şi a obţinut încheierea unor contracte de credit, iar banii i-a utilizat în interesul altor societăţi pe care le controla. El avea să fie eliberat condiționat pe 15 octombrie, după ce a ispășit aproape opt ani de închisoare la Penitenciarul Rahova.