News

Vila lui Nicolae Ceaușescu de la Iași va fi demolată! Ce va fi ridicat pe locul acesteia

08.04.2019 | 23:00
Vila din Iasi a lui Nicolae Ceausescu va fi daramata.

Una dintre clădirile care l-au adăpostit pe cel mai puternic om al României va fi făcută una cu pământul. Înainte de anul 1989, pereții vilei respective l-au adăpostit pe nimeni altul decât pe Nicolae Ceaușescu, președintele României, și pe familia sa.

Vila lui Nicolae Ceaușescu va fi dărâmată pentru a face loc unul complex rezidențial

Fostul dictator se caza de fiecare dată când mergea la Iași în casa respectivă. Acum însă, clădirea urmează să fie demolată pentru a face loc unui complex rezidențial. Pe terenul respectiv vor fi construite patru blocuri, scrie Apix.ro.

Autorizaţia de construire a blocurilor respective a fost emisă în urmă cu câteva săptămâni, arată sursa citată, iar în luna ianuarie a aceastui an firma Zhouning Shengde Stone SRL a primit acordul pentru a demola Casa de oaspeţi care a aparținut lui Nicolae Ceaușescu.

Vila Nicolae Ceausescu
Vila lui Nicolae Ceausescu are 1.000 de metri patrati

Vila lui Ceaușescu are 1.000 de metri pătrați

Pe terenul de 10.000 de metri pătraţi vor fi ridicate trei blocuri cu trei etaje, un etaj tehnic, subsol şi parter şi un imobil cu demisol, parter, un etaj şi o mansardă. Construcțiile respective vor include 112 apartamente, dar și 152 de locuri de parcare.

Proiectul imobiliar destul de ambițios aparţine proprietarilor firmei Li Licai, cetățean chinez şi a lui Cătălin Croitoru. Costul complexului imobiliar se pare că va depăși 6, 5 milioane de euro.

Vila lui Nicolae Ceaușescu a fost scoasă la vânzare în urmă cu mai bine de cinci ani, însă cumpărătorii nu s-au prea înghesuit, deoarece proprietarul cerea pentru vila respectivă nu mai puțin de 1,9 milioane de euro. Ani la rând a fost postat anunțul pe site-urile de specialitate, însăcumpărătorii s-au lăsat așteptați, chiar dacă prețul fusese scăzut la 1,4 milioane de euro.

Conform anunţului de vânzare, vila cu mare încărcătură istorică este construită pe un teren de 10.000 mp, care are o deschidere de 120 ml la strada principală. ”Imobilul are în total trei corpuri de clădire, respectiv casa de oaspeţi cu regim de înălţime subsol – demisol – parter şi două etaje, popicărie – parter în suprafaţă de 255 mp şi o anexă gospodărească –  parter cu suprafaţa construită de 210 mp.

Vila  are o suprafaţă de 1000 mp şi este compusă din cinci apartamente, patru garsoniere, o sală de conferinţe foarte spaţioasă, garaj, cramă şi alte dependinţe. Imobilul necesită renovare, dar este racordat la toate utilităţile”, potrivit anunţului postat pe site-ul lajumate.ro.

Casa de Oaspeţi Bucium a fost construită în 1967, pe ampla­samentul unei case confiscate după 1945 de comunişti. Ulterior, imobilul a fost transformat în reşedinţă prezidenţială, iar Ceauşescu a fost cazat aici în trei rânduri, în cursul vizitelor sale la Iaşi.

După Revoluţia din 1989, imobilul a intrat în patrimoniul Con­siliului Judeţean Iaşi, pentru ca la sfârşitul anului 2007 să fie retrocedat moştenitoarei vechilor proprietari, Ioana Frandine, în baza unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile.