Fotbal international

VILLARREAL-STEAUA. Zece motive pentru care AU RATAT calificarea

VILLARREAL-STEAUA. Steaua nu a fost departe de calificarea în primăvara europeană, dacă e să ne uităm doar pe clasament. I-a lipsit un singur gol să vadă "ghioceii", pentru că la 2-2 pe...
09.12.2016 | 14:30
VILLARREALSTEAUA Zece motive pentru care AU RATAT calificarea
ADVERTISEMENT

VILLARREAL-STEAUA. Steaua nu a fost departe de calificarea în primăvara europeană, dacă e să ne uităm doar pe clasament. I-a lipsit un singur gol să vadă “ghioceii”, pentru că la 2-2 pe “Madrigal”, formaţia lui Becali era calificată.

Realitatea este mult mai dură. FANATIK.RO a identificat 10 cauze ale acestei ratări. Măcar 10, pentru că, teoretic şi practic, sînt mai multe. Le luăm oarecum cronologic.

ADVERTISEMENT

Eliminarea lui Enache din meciul tur cu Osmanlispor

VILLARREAL-STEAUA. Prima greşeală importantă care a afectat moralul echipei şi situaţia din clasament s-a produs în chiar primul meci al grupei, partida de la Ankara, cu Osmanlispor. Pe finalul primei reprize, Enache a lovit cu capul un adversar, la o fază fixă pe atacul Stelei şi a văzut direct “roşu”. Eliminarea i-a adus o suspendare de trei partide, Steaua nemaiputîndu-l folosi la turul cu Villarreal şi în dubla cu Zurich. A revenit abia la meciul 5 al grupei. Poate cu Enache în teren nu se pierdea nici partida din Turcia…

Nici o victorie în dubla cu FC Zurich

VILLARREAL-STEAUA. Dacă ne uităm doar pe clasament, putem spune că Steaua a ratat calificarea contra elveţienilor. A fost şi părerea lui Gabi Tamaş după meciul de pe “Madrigal”. Faptul că Steaua nu a reuşit să bată codaşa grupei, singura divizionară secundă din Liga Europa, a lucrat şi la încrederea jucătorilor. O singură victorie contra elveţienilor se traducea prin remiză la Vila-Real şi calificare. Şi Steaua chiar avea remiza la îndemînă.

ADVERTISEMENT

Lipsa unui vîrf de careu

VILLARREAL-STEAUA. Este problema Stelei din acest an 2016, nu doar din sezonul de toamnă. După răsunătorul eşec Marica din primăvară, conducerea a decis să meargă pe mîna lui Golubovici, un atacant cu cifre la echipe mediocre în carieră, dar fără experienţa formaţiilor unde se joacă sub presiune şi cu obiective de performanţă. Golubovic a avut şi neşansa unei accidentări, care l-a făcut absent o perioadă de timp, dar jucătorul nu şi-a revenit nici acum. Evoluează cu o mască, iar aceasta îi limitează orientarea în teren. Iar ca rezervă a lui Golubovici îl avem pe Tudorie, mai bun la cărat bagaje decît la fotbal. Are dreptate Reghecampf, dar nu trebuia să o spună public!

De ce Golubovici şi Tudorie? Şi pentru că Becali s-a zgîrcit să dea bani pe jucători, lăsîndu-i pe Reghe şi pe Meme fără “tun”. Măcar Nathan jr. dacă era luat, pentru care antrenorul şi managerul au insistat, Steaua nu mai suferea atît de mult din cauza numărului 9. Becali n-a vrut să dea nici un ban, aşa a ajuns gratis Golubovici la Steaua. În aceste condiţii, găselniţa lui Reghecampf cu Adi Popa vîrf împins nu e bună nici pentru Liga 1, darămite pentru Europa. Echipa a fost defavorizată meci de meci de această variantă.

ADVERTISEMENT

O caricatură defensivă

VILLARREAL-STEAUA. Steaua nu are o apărare pe care s-o spui pe de rost. Nu asta ar fi cea mai mare problemă, ci lipsa de valoare a celor de pe linia de fund. Singurul care “trece clasa” este Tamaş, dar are şi el limite. Mai ales în ultimul timp, dovadă şi gafa impardonabilă de la Vila-Real, cînd a luat prosteşte al doilea galben.

Tamaş, per total, nu e “oaia neagră”, el contribuind decisiv la întoarcerea scorului cu Osmanli, de la Bucureşti. Tamaş a jucat şi stoper, şi fundaş dreapta, unde a fost nevoie. Problemele sînt Moke (nu e fundaş), Toşca (nu e stoper) şi chiar Momcilovici, care nu mai aduce un plus de meciuri întregi. Steaua a luat gol aproape în fiecare meci, a scăpat doar în returul din Elveţia. Totuşi, excepţia care confirmă regula defensivei: un bravo pentru Niţă!

ADVERTISEMENT

De Amorim – formă critică, Boldrin – mediocru

VILLARREAL-STEAUA. Foştii astrali sînt cei de la care lumea se aştepta să facă diferenţa. Ei au început bine la Steaua, dar s-au stins în ultimul timp. Regresul este mai evident la De Amorim, dar şi Boldrin are o scădere de formă. Ambii brazilieni nu sînt în acest moment ceea ce erau la Astra. Unii spun că e vorba de diferenţa de pregătire fizică, alţii despre o acomodare care nu se mai produce. De multe ori sînt umbre pe teren. Boldrin păcătuieşte din cauza egoismului, dă rar şi tîrziu drumul la minge, nici nu e un regista, ci doar un “8” lîngă închizător, iar De Amorim este într-un picaj incredibil. Contra lui Villarreal, William a fost cel mai slab jucător de pe teren. Fricos, necuplat la partidă, fără vînă, fără iniţiativă.

Frîna Pintilii

VILLARREAL-STEAUA. Steaua nu mai are mijloc. Nici de construcţie, nici de distrugere a atacurilor adverse. Iar principala cauză este căpitanul Mihai Pintilii. Acesta a fost victima unei accidentări grave la începutul sezonului, cu Chiajna, s-a recuperat, spun doctorii, mai repede decît se preconiza, a intrat, dar iar s-a rupt. Nu a fost o recidivă, ţin să ne liniştească medicii Stelei, dar se spunea că refacerea după a doua accidentare va dura pînă în pauza de iarnă. Pintilii însă a reintrat, dar nu e ok.

Fizic nu e bine, jocul nu-i merge, astfel că e o frînă în jocul echipei. Mai ales că pe la el trec majoritatea baloanelor, astfel că linia de construcţie se dă cu vreo 10 metri în spate. Cu Pandurii nu a terminat meciul, la Villarreal a ieşit imediat după pauză. La ora asta, Pintilii e o frînă în jocul Stelei. Din păcate pentru trupa lui Reghecampf, nu e singura!

Reghe lucrează tactic tot mai rar

VILLARREAL-STEAUA. Şi antrenorul are greşelile sale. Reghecampf a păcătuit în destule situaţii prin alegerea unor soluţii neconforme cu lotul pe care-l are la dispoziţie. A insistat cu Popa vîrf de careu, a lăsat pe bancă aproape non-stop jucători ca Jakolis sau Aganovic care-l puteau ajuta mai mult, iar la Achim a apelat tîrziu de fiecare dată. Cea mai importantă deficienţă a lui Reghecampf în această jumătate de sezon ţine de pregătirea tactică a partidelor. Nu se mai văd acele decizii care să schimbe soarta jocurilor. Mai mult, în zilele premergătoare deplasării de la Vila-Real, Reghecampf a evitat să lucreze tactic, preferînd să se concentreze doar pe factorul fizic.

Plecarea lui Neubert

VILLARREAL-STEAUA. Steaua suferă din punct de vedere fizic. Indiferent ce ne spun cei de acolo, indiferent ce parametrii ne sînt scoşi în faţă. Sînt părţi importante din meciuri cînd echipa e fără reacţie. Sînt unii care nu pot să alerge. Iar toate au legătură, indiferent ce drepturi la replică vom auzi, cu plecarea lui Thomas Neubert.

Comparaţi cum juca Steaua cu Reghecampf şi Neubert în primii doi ani, ce presing făceau, ce capacitate de efort aveau jucătorii, şi cum vedem Steaua acum. Spatafora, venit în locul neamţului, nu e la acelaşi nivel. Dar nici nu este lăsat să facă de capul lui ceea ce făcea Neubert. După plecarea acestuia din urmă, poate şi din cauza lipsei de încredere în italian, Reghecampf a decis să controleze el totul. Inclusiv partea de pregătire fizică.

Spolierea lotului de jucători de valoare

VILLARREAL-STEAUA. Becali se laudă că a luat ce e mai bun din ţară, nu greşeşte foarte mult la acest aspect, a investit bani, dar dacă punem în balanţă plecările şi venirile din vară, Steaua a pierdut valoric. Fără Varela, Stanciu, Chipciu, Hamroun, Papp, Steaua a scăzut mult. Boldrin, De Amorim, Golubovici, Moke, Mitrea, Dan Popescu sînt departe de valoarea celor plecaţi. Şi peste toate acestea, întîrzie închegarea unei formule clare de joc.

O repriză din 12 nu e suficientă. Nu vă mai minţiţi!

VILLARREAL-STEAUA. Steaua joacă urît. Acesta e senzaţia care irită după cele mai multe meciuri ale “roş-albaştrilor”. Şi în întîlnirile din această grupă de Europa League, Steaua s-a chinuit. Una peste alta, acum, cînd analizăm la rece prestaţia liderului Ligii 1 în Europa, trebuie să recunoaştem că a făcut o singură repriză de care să-ţi aduci aminte: partea secundă de acasă cu Osmanlispor. În rest…

Vedeţi cum e fotbalul? Dacă De Amorim agăţa acea minge în minutul 95 şi făcea 2-2, Steaua era calificată!!! Mai vorbeam despre aceste 10 motive acum? Da! Pentru că Steaua trebuie să se privească în oglindă şi să-şi recunoască slăbiciunile. Să nu se mai mintă singură. Ea, echipa, adică jucătorii, antrenorii, conducătorii. De fani nu vorbim, că s-au “retras”. Lipsa fanilor, un alt motiv al ratării calificării în primăvară. Sînt mai multe motive, am avertizat din start, dar ne oprim momentan aici. Unde s-a oprit şi Steaua din aventura europeană.

ADVERTISEMENT