News

Vin bani de la stat. Cine beneficiază de un ajutor de 875 de lei

Producătorii agricoli din sectorul vegetal vor primi un ajutor de la stat de 875 de lei, potrivit unui proiect al Guvernului.
21.09.2022 | 22:48
Vin bani de la stat Cine beneficiaza de un ajutor de 875 de lei
Ajutor pentru agricultori de la stat. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Proiectul pentru modificarea acestui plafon alocat pentru acordarea ajutorului respectiv se află în dezbatere publică.

875 de lei ajutor de la stat pentru agricultori

Agricultorii vor beneficia de acest ajutor după ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Pentru a beneficia de acest ajutor, producătorii agricoli din sectorul vegetal trebuie să lucreze minimum 0.1 hectare inclusiv și maximum 200 hectare inclusiv.

ADVERTISEMENT

Ajutorul va fi dat pentru a ajuta agricultorii să acopere cheltuielile legate de “obiectivele de utilizare eficientă a resurselor, gestionarea nutrienților și aplicarea unor metode de producție favorabile mediului și climei, în cazul suprafețelor cu plantații pomicole și/ sau cu arbuști fructiferi și/ sau cu plantații viticole cu struguri pentru vin pe rod”.

Conform Antena 3, de acest ajutor pot beneficia ”persoanele fizice; persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008; persoanele juridice;

ADVERTISEMENT

grupurile de producători sau organizațiile de producători. De asemenea, de acest ajutor excepțional de la stat pot beneficia și: universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare”.

Ministrul agriculturii Petre Daea crede că aceste demers este necesar pentru a le mulțumi acelor agricultori care depun eforturi să hrănească populația.

ADVERTISEMENT

“Influenţa factorului de risc secetă ne obligă să ne aplecăm atenţia asupra tuturor sectoarelor de activitate şi să dăm ajutorul de care bravii noştri fermieri au nevoie, mai ales în aceste vremuri complicate“, a transmis Daea.

În scenariul în care nimic nu intervine în procesul legislativ, sumele de bani vor intra în posesia agricultorilor până spre finele anului 2022. Petre Daea a fost mandat de premierul Nicolae Ciucă să rezolve mai multe probleme importante în agricultură până la finele anului.

ADVERTISEMENT

”Îmi cer scuze că vă întrerup. Despre asta discutăm. Nu întâmplător am ridicat acest subiect, pentru că partea aceasta de balanţă comercială este cât se poate de defavorabilă nouă, cetăţeanului român, şi, desigur, bugetului de stat, în condiţiile în care avem materie primă, avem tot ce ne trebuie, doar că trebuie să vedem cum le punem în procesul acesta de prelucrare.

Iar pentru aceasta, vă rog foarte mult ca în maxim două săptămâni de zile să veniţi împreună cu Ministerul Economiei cu un plan de măsuri în care să stabilim foarte clar direcţiile pe care trebuie să acţionăm.

Împreună cu ANSVSA să veniți cu un plan prin care să concretizăm, eventual să readaptăm măsurile de combatere a pestei porcine şi de stimulare a creşterii suinelor în ferme sau în complexe, aşa cum aţi spus mai devreme“, îi transmitea Ciucă lui Daea.

ADVERTISEMENT