O categorie de români va beneficia de bani la stat, potrivit unui anunț oficial al Guvernului. Vor fi alocați aproape 125 de milioane de lei, adică aproximativ 25 de milioane de euro. Cine va putea obține ajutorul financiar?
Banii sunt destinați pentru a ajuta producătorii agricoli din România, condiția fiind aceea de a cultiva legume în sere și solarii. Miercuri, 30 octombrie, Executivul a aprobat ajutorul de minimis pentru Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate, pentru perioada 2024-2025.
Mai exact, ajutorul financiar poate fi obținut de fermierii care cultivă roșii, castraveți, ardei gras, gogoșari, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde. Impactul bugetar va fi de 124,33 milioane lei.
„În şedinţa de Guvern din data de 30 octombrie 2024 a fost aprobată schema de Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, pentru perioada 2024-2025.
Prin aprobarea acestui act normativ este avută în vedere acordarea unui ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, a transmis Ministerul Agriculturii.
Ajutorul financiar va fi în valoare de 1.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați pentru fiecare beneficiar, cu scopul susținerii producției de legume cultivate în astfel de spații. Banii pot fi obținuți de reprezentanții firmelor care activează în domeniul producției.
Pentru a solicita acest sprijin, producătorii trebuie să depună cererile și documentele necesare în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii. Producția poate fi valorificată până la 31 ianuarie 2025, potrivit anunțului reprezentanților Guvernului.
Este important de menționat că terenurile agricultorilor vor fi verificate. În acest sens, echipe mixte ale DAJ-uri şi ale APIA se vor deplasa în teren pentru a stabili suprafața cultivată și pentru a fi evaluată producția legumelor.
„Autorităţile competente responsabile cu implementarea schemei sunt direcţiile pentru agricultură judeţene, centrele locale/judeţene şi respectiv ale municipiului Bucureşti ale Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi oficiile fitosanitare din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare”, mai arată sursa citată.