Comisia Europeană a propus, luni, un sprijin pentru fermierii din Germania, Italia, Estonia, Bulgaria și România, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro, ale căror culturi au fost afectate de fenomene climatice extreme, în primăvară și la începutul verii.
Astfel, Comisia Europeană a propus alocarea de 10,9 milioane de euro pentru Bulgaria, 46,5 milioane de euro pentru Germania, 3,3 milioane de euro pentru Estonia, 37,4 milioane de euro pentru Italia, 21,6 miioane de euro pentru România.
Executivul comunitar precizează, într-un comunicat, că aceste sume vor veni ca o compensare pentru fermierii din țările respective care au pierdut o parte din producție și, astfel, au fost afectați financiar, ca urmare a fenomenelor meteo devaborabile, adăugând că aceste sume pot fi completate cu până la 200% din fondurile naționale.
„Odată adoptate, autoritățile naționale vor trebui să distribuie acest ajutor până la 30 aprilie 2025 și să se asigure că fermierii sunt beneficiarii finali. Statele membre în cauză vor trebui, de asemenea, să notifice Comisiei, până la 31 decembrie 2024, detaliile punerii în aplicare a măsurilor, în special criteriile utilizate pentru a determina acordarea ajutorului individual, impactul preconizat al măsurii, previziunile privind plățile defalcate pe lună până la sfârșitul lunii aprilie și nivelul sprijinului suplimentar care urmează să fie acordat. Notificarea ar trebui să includă, de asemenea, măsurile luate pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea”, precizează Comisia Europeană.
În primele cinci luni ale anului, în sudul Europei și pe insulele din Italia s-au înregistrat temperature extrem de ridicate și secetă, ceea ce a provocat pagube producțiilor de fructi, vin, culturi arabile. Seceta a avut impact asupra culturilor de porumb și floarea-soarelui din Bulgaria.
La rândul ei, România a fost lovită de valuri de caniculă, secetă și furtuni violente, cu consecințe adupra culturilor arabile și de oleaginoase. Fluctuațiile extreme de temperatură au afectat culturile de viță de vie din Germania și de cartofi, rapiță, fructi și legume din Estonia.
„Fermierii din alte state membre au fost afectați de fenomene meteorologice extreme în a doua jumătate a verii. Comisia va evalua dacă astfel de daune justifică, de asemenea, asigurarea solidarității UE”, mai precizează comuniatul.