News

Vin ninsorile peste România! Avertisment ANM: În unele zone se va depune un strat serios de zăpadă

Finalul de ianuarie pare să aducă un episod de iarnă mai sever în România. Ninsorile prognozate vor depune strat de zăpadă în mai multe zone din țară.
25.01.2023 | 06:58
Vin ninsorile peste Romania Avertisment ANM In unele zone se va depune un strat serios de zapada
Episod sever de iarnă prognozat în România: vin ninsorile abundente. Avertisment ANM
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie vine cu vești bune pentru iubitorii sezonului rece. În următoarele zile, iarna va pune stăpânire pe țara noastră, inclusiv pe zonele mai joase de relief.

Episod sever de iarnă prognozat în România: vin ninsorile abundente. Avertisment ANM

Un nou ciclon mediteranean se îndreaptă către România. De această dată, cu aerul rece prezent deja în zonă, acesta va duce la precipitații în general sub formă solidă.

ADVERTISEMENT

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM, anunță că, de joi seara, se așteaptă precipitații abundente începând cu zona de sud, est și sud-est a României.

Ciclonul se va îndrepta apoi și spre zona subcarpatică a Meridionalilor și în Carpații Meridionali. Aici, se vor depune straturi semnificative de zăpadă, chiar și de jumătate de metru.

ADVERTISEMENT

Nici Capitala nu va fi ocolită de fenomenele severe specifice iernii. Meteorologii anunță ninsori dar și precipitații mixte. În plus, în zona Câmpiei Bărăganului am putea vorbi și de un episod de viscol.

”Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteranean. Acesta se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est.

ADVERTISEMENT

Pentru că acest ciclon, în momentul de față, este în curs de formare, traiectoria lui cea mai probabilă nu este încă stabilită. La noi s-a instalat deja masa de aer rece. Astfel, precipitațiile vor fi sub formă de ninsoare. În partea de sud-est a României ar putea să fie precipitații mai ales sub formă de ploaie.

Dacă sud-estul acesta va fi ceva mai extins până la București sau nu, rămâne de văzut în următoarele zile. Acest lucru îl urmărim.

ADVERTISEMENT

În mod cert, acest lucru îl putem spune cu un grad de precizie mai mare – se conturează ca acest ciclon care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri. El se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă”, a spus Băncilă, la Digi24.

Zăpadă de o jumătate de metru la munte. Moldova, altă zonă vizată de ninsorile abundente

Vor cădea precipitații în toate zonele. Probabilitatea ca acestea să fie mai însemnat este pentru zona de munte și Moldova. Cei de la ANM se așteaptă la nămeți în zonele înalte.

”Ar putea să determine (n.r. ciclonul) în unele zone din țară ninsori abundente. Vorbim și de ninsori posibil asociate și cu vânt în zona Curburii. Nu putem exclude nici scenariul în care zona Moldovei să se afle sub incidența atât a masei de aer rece cât și a precipitațiilor abundente sub formă de ninsoare care să ducă la formarea unui strat consistent de zăpadă.

Există semnale în momentul de față că în unele zone din țară, mă refer mai ales la zona subcarpatică, zona Carpaților Meridionali, ceea ce este un lucru îmbucurător, stratul de zăpadă să fie unul mai consistent, chiar de jumătate de metru. 

Ne putem aștepta, în contextul masei de aer rece prezentă deja peste țara noastră, chiar și în zona Capitalei la precipitații sub formă de ninsoare, precipitații mixte. Ulterior, este posibil ca acestea să mai treacă în formă lichidă, vom vedea cât de mult, și ca timp și ca cantitate, pentru ca apoi, la sfârșitul acestui episod să vorbim din nou despre ninsoare.

Este scenariul cel mai median, care se află la mijlocul tuturor variantelor pe care le urmărim și pe care le-am văzut în această perioadă”, mai explică Băncilă.

Meteorologul ANM punctează că acest episod de iarnă severă va dura până sâmbătă.

ADVERTISEMENT
Tags: