News

Vin ploile în România. Avertismentul meteorologilor despre ce ne așteaptă în perioada următoare

16.05.2020 | 19:24
Vin ploile in Romania Avertismentul meteorologilor despre ce ne asteapta in perioada urmatoare
ADVERTISEMENT

Meteorologii avertizează că ne așteaptă o vreme instabilă, în care ploile pot să apară oricând, iar fenomenele meteo extreme sunt și ele de așteptat.

Când vin ploile în România

Elena Mateescu, directorul general ANM, a declarat sâmbătă, la Realitatea Plus, că ne așteaptă o vreme marcată de instabilitate, în care ploile vor fi la ordinea zilei.

ADVERTISEMENT

„Vremea de la începutul săptămânii viitoare va fi în general instabilă, începând de marți instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată, astfel că putem să acumulăm precipitații de peste 20 l/mp.

Mâine contăm pe o vreme mai caldă doar în zona de sud-est. În centru, vest și nord va fi instabilitate”, a declarat Elena Mateescu la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Directorul geeral al ANM spune că de luni ne așteaptă o schimbare a vremii, marcată de un val de precipitații. În plus, și temperaturile vor vi în scădere în zilele ce urmează.

„Regimul de temperaturi indică pentru săptămâna viitoare valori sub ceea ce ar fi normal, cu cele mai coborâte valori în nord și nord-est.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ne bucure tendința spre excedent a cantităților de precipitații, vorbim de deficit de precipitații, aceste precipitații pot să revigoreze zona de apă din sol. 15 -20 l/mp pot să însemne o îmbunătățire a rezervei”, a mai precizat directorul ANM.

Climatologul Roxana Bojariu a declarat, tot la Realitatea Plus, că luna mai este una a fluctuațiilor atmosferice, marcată de precipitații. În plus, este de așteptat să avem parte de fenomene meteo extreme, cum ar fi furtunile.

ADVERTISEMENT

„Suntem în această alternanță, dar daca vorbim de temperaturi, ați văzut că vom avea fluctuații, luna mai este una dintre cele mai instabile luni de primăvara, lucrul acesta este nuantat și de încălzirea globală.

Asta înseamnă combustibil pentru furtuni, pentru ploi, care au un caracter din ce în ce mai torențial. E greu de spus ce mai este în grafic, dar sperăm ca aceste ploi care vor veni săptămâna viitoare să îmbunătățească starea rezervei din sol”, a spus Roxana Bojariu.

Climatologul a mai precizat că vremea extremelor va continua și în vară, astfel că este posibil să avem valuri de căldură și mai mari decât cele din anii trecuți.

„Pe vară nu este exclus să avem valuri de căldură, estimările arată că am putea avea în medie temperaturi mai mari decât în mod obișnuit, dar nu avem cum să știm de acum când vor avea loc.

Trebuie să fim pregatiți pentru valuri de caldură ce pot fi întrerupte de valuri de instabilitate, de furtuni cu cantități mari de precipitații, trebuie să ne așteptăm la fenomene extreme și în vara aceasta”, a mai precizat climatologul.

 

ADVERTISEMENT