Vin și vești bune pentru țara noastră. Într-o săptămână au fost înregistrate doar 15 cazuri de gripă sezonieră, față de 500 confirmate în aceeași perioadă a anului trecut.
Anunțul a fost făcut de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile printr-un comunicat. În perioada 28 decembrie – trei ianuarie a anului precedent, au fost înregistrate cu 39% mai mai multe cazuri de infecții respiratorii acute decât în aceeași perioadă a sezonului actual.
În schimb, un studiu a demonstrat că infecția cu SARS – CoV -2, care a adus această pandemie în întreaga lume, prezintă un risc de trei ori mai ridicat de mortalitate decât gripa sezonieră.
„La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 24.187, cu 39% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (39.657) și cu 12.4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (27.633).
În săptămâna 28.12.2020 – 03.01.2021 au fost raportate la nivel național 15 cazuri de gripă clinică comparativ cu 487 cazuri înregistrate în aceeași săptămâna a sezonului anterior”, este anunțul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
În plus, în comunicatul transmis, instituția mai precizează că „nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal” și „nu au fost înregistrate cazuri noi confirmate de gripă”.
1.697.583 persoane din grupele de risc au fost vaccinate antigripal până la data de trei ianuarie a acestui an. Vaccinul a fost dristribuit de Ministerul Sănătății.
În schimb, un studiu realizat în Franța în lunile martie și aprilie ale anului trecut a dovedit că infecția cu SARS – CoV – 2 este de prezintă un risc de deces de trei ori mai mare decât infecțiile virale sezoniere. Cercetarea s-a făcut în râdurile pacienților ajunși la spital din cauza celor două boli.
În fața acestei provocări, toate stalele lumii se pregătesc de vaccinarea populației împotriva noului coronavirus. În Europa, au fost suplimentate dozele de vaccin, Comisia Europeană achiziționând alte 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer. În data de șase ianuarie, serul produs de compania Moderna a primit și el aprobare și este gata de a fi utilizat.