O echipă internațională de oameni de știință avertizează că în viitorul nu foarte îndepărtat ne vom confrunta atât cu pericolul extincției în masă a vietăților de pe întreaga planetă, cât și cu un declin al sănătății indivizilor, caracterizat în special prin tulburări sociale puternice generate de schimbările climatice.
Conform The Guardian, care citează un articol de specialitate al acestora, toate cele de mai sus nu sunt altceva decât consecința ignoranței și lipsei de acțiune în privința schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, populația de pe Glob încă nu conștientizează gravitatea situației în care ne aflăm și nu pare dispusă să-și revizuiască atitudinea, chiar dacă printr-un astfel de comportament pun în pericol nu doar omenirea, ci și viața pe Terra.
Cei 17 experți, printre care se numără și profesorul Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford din Statele Unite, susțin că întârzierea între acțiunile împotriva lumii naturale și consecințele lor evidente va face ca impactul să nu fie perceput în mod corect, ceea ce înseamnă că oamenii nu vor înțelege în timp util cât de serioasă este această problemă.
„Scara la care au ajuns amenințările asupra biosferei și tuturor formelor de viață, inclusiv asupra omenirii, este atât de mare încât este greu de înțeles chiar și pentru cei mai informați experți”, au explicat oamenii de știință în articolul publicat recent în Frontiers in Conservation Science. Acesta are la bază peste 150 de alte studii care detaliază cele mai mari probleme ecologice ale planetei noastre.
Dacă nu acționăm rapid și consistent, trebuie să ne așteptăm la migrații în masă, din ce în ce mai multe pandemii și conflicte pentru resurse „Apelul nostru nu este la capitulare – vrem să dăm «dușul rece» decidenților pentru a înțelege că trebuie să înceapă să planifice și să acționeze pentru evitarea acestui viitor cumplit”, au mai spus cercetătorii.
Raportul cercetătorilor vine în contextul în care guvernele lumii nu au reușit să atingă nici măcar una dintre țintele de biodiversitate Aichi stabilite de ONU în 2010 prin protocolul de la Nagoya. Din acest motiv, potrivit estimărilor, aproximativ un milion de specii ar putea dispărea, multe dintre ele chiar în deceniile următoare.
„Deteriorarea mediului este o amenințare pentru civilizația umană infinit mai mare decât sunt trumpismul sau Covid-19”, a declarat Ehrlich pentru sursa citată. În „The Population Bomb”, cartea sa apărută în 1968, acesta avertiza cu privire la iminenta suprapopulare demografică și la faptul că milioane de oameni vor ajunge să moară de foame.
Deși recunoaște că a greșit în câteva aspecte ale predicțiilor sale, dă asigurări că mesajul fundamental nu s-a schimbat deloc. Prin urmare, pe măsură ce populația va continua să crească, nivelul de consum al țărilor bogate va duce la cea de-a șasea extincție în masă.
„Mania creșterii exponențiale este boala fatală a civilizației noastre și trebuie înlocuită de campanii care să facă egalitatea și bunăstarea obiectivele societății, nu consumul de gunoaie”, susține cercetătorul.