Iarna a fost blândă până în acest moment în România, însă lucrurile se vor schimba în următoarele zile, specialiștii ANM vorbind de temperaturi de minus 10 grade Celsius în multe zone ale țării.
Răcirea e cauzată de circulația atmosferică la nivel european, care se va schimba radical în zilele următoare. ”Câmpul de presiune scăzută din zona centrală a continentului va fi înlocuit de o dorsală anticiclonică, ce va uni Anticiclonul Azorelor cu Anticiclonul Est-European”, transmite meteoradar.ro.
Vorbim practic de un tipar clasic de iarnă asociat cu o răcire puternică a vremii, dar și cu ninsori, viscol și perioade ger în România. O stare de normalitate în alți ani inclusiv în luna ianuarie, care va fi vizibilă acum doar spre finele lunii.
În condițiile în care au exista zone din România în această perioadă unde temperaturile au depășit 20 grade Celsius, răcirea va fi bruscă și șocul termic va fi resimțit de români, în condițiile în care termometrele vor înregistra ziua și temperaturi de minus 10 grade Celsius.
Această răcire va fi resimțită puternic în estul țării, unde maximele se vor încadra între minus 2 și 5 grade Celsius, cu 18 grade mai puțin comparativ cu cele înregistrate săptămâna trecută.
Mai mult, nopțile vor deveni mult mai reci și temperaturile vor fi negative în toată țara. Vor există, de asemenea, dimineți în Transilvania și vestul Moldovei unde temperaturile vor atinge și minus 10 grade Celsius.
Pentru amatorii de sporturi de iarnă și de ninsori meteorologii au de asemenea, vești bune. Deși e prea devreme pentru a preciza regiunile undeva va ninge masiv, e cert că ninsorile revin în România începând cu finele acestei săptămâni, undeva după 26 ianuarie.
În luna octombrie specialiștii europeni prognozau o iarnă blândă în România, cu un strat mic de zăpadă, care ar putea afecta în mod negativ agricultura. Practic, din cauza căldurii de afară și lipsei zăpezii, plantele cred că a venit primăvara și ajung să fie distruse de ger în cele din urmă.
”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, explica cercetătorul George Gârbacea.
”Pentru culturile aflate în câmp ar fi preferabil ca toamna să înceapă să își intre în drepturi, adică să ne apropiem de iarnă cu temperaturi din ce în ce mai scăzute. Dacă se ating temperaturi negative – 10, -15, ar fi bine să avem un strat superficial de zăpadă”, a completat și Daniel Alexandru, șef de laborator agrometeorologie.