News

Vine iarna! Informare ANM de precipitații în toată țara. În ce zone ninge în weekend

Adminitrația Națională de Meteorologie a emis o informare privind precipitații moderate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului
18.11.2022 | 10:55
Vine iarna Informare ANM de precipitatii in toata tara In ce zone ninge in weekend
Urmează un weekend cu precipitații semnificative Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit mesajului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), informarea este valabilă în intervalul 18 noiembrie, ora 16.00 – 21 noiembrie, ora 18.00.

Informare ANM de precipitații în toată țara. În ce zone ninge în weekend

În intervalul menționat, temporar, va ploua în cea mai mare parte a țării, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 20-30 de litri pe metru pătrat și izolat 40-50 de litri pe metru pătrat, cu precădere în zonele deluroase și montane din vest și sud-vest.

ADVERTISEMENT

În jumătatea de nord a Moldovei se vor semnala precipitații mixte, în noaptea de vineri spre sâmbătă (18/19 noiembrie), și predominant sub formă de ninsoare, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (19/20 noiembrie), unde local se va depune strat de zăpadă. Pe alocuri va fi polei.

Ninsorile vor predomina la început în nordul Carpaților Orientali, apoi pe alocuri și în zona montană înaltă din rest și se va depune strat nou de zăpadă.

ADVERTISEMENT

Temporar, vântul va prezenta intensificări la munte, în special pe creste, unde rafalele vor depăși 80-90 de kilometri la oră, mai ales în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, dar local și în zonele joase de relief, cu viteze în general de 45-55 de kilometri la oră.

Meteorologii au precizat că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM actualiza mesajul de informare.

ADVERTISEMENT

ANM anunțase deja că, după un mijloc de toamnă cu temperaturi anormal de ridicate, a doua jumătate a lunii noiembrie aduce și fenomene de iarnă în țara noastră.

Încă din această săptămână, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. În special în zonele de munte și în estul țării, precipitațiile așteptate vor fi în general sub formă solidă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, au prognozat specialiștii de la ANM, dacă în zonele din restul țării va ploua, chiar abundent în sud-vest, în Moldova și la altitudine mai mari se așteaptă primul strat de zăpadă al acestui sezon.

ADVERTISEMENT