News

Vinerea Mare, 91 de ani de la tragedia din Costești: 116 persoane au ars de vii în biserică, majoritatea copii

30.04.2021 | 10:47
Vinerea Mare 91 de ani de la tragedia din Costesti 116 persoane au ars de vii in biserica majoritatea copii
Vinerea Mare, 91 de ani de la tragedia din Costești: 116 persoane au ars de vii în biserică, majoritatea copii. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au trecut 91 de ani de la tragedia din Costești. An de an, în Vinerea Mare, România își amintește cu mare durere de catastrofa națională care a avut loc în județul Argeș. La biserica din zonă, în 1930, un incendiu de proporții a luat viața a 116 persoane, majoritatea copii.

Drama națională de la acea vreme a îndurerat-o şi pe Regina Maria, care a venit special în Argeș, la funeralii, alături de Regele Mihai, pe atunci în vârstă de numai nouă ani.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că biserica a ars complet, Sfânta Evanghelie, scrisă pe hârtie, a rămas intactă, lucru considerat apoi o minune și un semn dumnezeiesc.

91 de ani de la tragedia de la biserica din Costești, din Vinerea Mare: 116 credincioși au ars de vii, majoritatea copii

Au trecut 91 de ani de la catastrofa din Argeș care a îndoliat România interbelică în 18 aprilie 1930. Atunci, în Vinerea Mare, toată suflarea din Costești se adunase la biserica minusculă din sat Zorile, veche de trei secole.

ADVERTISEMENT

Lemnul era putrezit, iar bârnele șubrezite. N-avea ușă, ci doar o deschizătură lată, cât să treacă un singur om, cum erau ridicate mai toate sfintele lăcașuri din această zonă a Munteniei, notează publicația Universulargesean.

În jur de 200 de credincioși s-au strâns în spațiul foarte mic, așa că au vrut să-l convingă pe preot să țină slujba afară. În lăcașul de cult au rămas până la urmă 116 persoane, majoritatea elevi de școală primară și elevi de liceu. Cel mai mic dintre ei era o fetiță de numai opt ani.

ADVERTISEMENT
91 de ani de la tragedia de la biserica din Costești, din Vinerea Mare. Sursa foto: universulargesean.ro

Despre tragedia de la Costeşti din satul Zorile s-au scris, de-a lungul timpului, o mulţime de articole, începând cu presa vremii, în special ziarul ”Universul”, dar şi în alte gazete.

Se spune că, după ce au observat focul, încercând să intre să-şi salveze copiii, părinţii s-au îmbulzit la uşă. În acelaşi timp, copiii se chinuiau să iasă şi nu reuşeau, tocmai din cauza lor, fiindcă le blocau ieşirea.

ADVERTISEMENT

Au pierit toţi, 116, majoritatea copii, tot tineretul satului. În tragedie şi-a găsit sfârşitul şi preotul paroh Dumitru Vişinescu, care a fost înghițit de flăcări împreună cu fiul său, în vârstă de 11 ani.

91 de ani de la tragedia de la biserica din Costești, din Vinerea Mare

Dată fiind zona în care era amplasat lăcașul de cult, una pe un teren accidentat, autospeciala Secţiei de Pompieri Piteşti a reuşit să se apropie doar la 200 de metri de biserica în flăcări. Cu ajutorul mai multor linii de furtun, incendiul a fost stins aproape de miezul nopţii. Până spre dimineaţă, pompierii militari au scos trupurile carbonizate ale victimelor.

În urma incendiului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a demarat, la iniţiativa Patriarhului Miron Cristea, o colectă publică naţională. Înmormântarea celor 116 persoane a avut loc în a doua zi de Paşte şi a fost susţinută financiar de autorităţile vremii.

Tragedia de la Costești a făcut înconjurul lumii la acea vreme

Tragedia care a lovit România în urmă cu mai bine de nouă decenii a făcut înconjurul lumii. Atunci, au venit ajutoare din toată ţara, din toată Europa, din Statele Unite ale Americii.

Regina Maria şi principele Mihai au venit la înmormântarea celor dispăruţi la Costeşti, iar doamna de onoare a Majestăţii Sale, Simone de Lahovary, s-a ocupat personal de starea unuia dintre copii, care a supravieţuit incendiului. Din dispoziția Reginei, acesta a fost tratat la Paris, însă a mai trăit doar două luni, arsurile fiind extrem de grave.

ADVERTISEMENT