Life

Vinerea Scumpă sau Fântânița din Săptămâna Luminată. Ce prăznuim, de fapt, de Izvorul Tămăduirii

06.05.2021 | 15:25
Vinerea Scumpa sau Fantanita din Saptamana Luminata Ce praznuim de fapt de Izvorul Tamaduirii
ADVERTISEMENT

Vinerea Scumpă sau Fântânița din Săptămâna Luminată. Ce prăznuim, de fapt, de Izvorul Tămăduirii, cel cu apă dătătoare de viață.

Izvorul Tămăduirii este prăznuit de Biserica Ortodoxă în vinerea din Săptămâna Luminată. Sărbătoarea mai poată numele de Fântânița pentru că legendele spun că Fecioara Maria a făurit o fântână cu apă dătătoare de viață, iar apa izvorea doar în Vinerea Scumpă.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului. În această zi, credincioșii vin la biserică pentru a lua apă sfințită, cunoscută sub denumirea de Agheasma Mică.

Vinerea Scumpă sau Fântânița din Săptămâna Luminată. Ce prăznuim, de fapt, de Izvorul Tămăduirii

Sărbătoarea nu are dată fixă, fiind celebrată anual în prima vineri după Paște. Aceasta amintește de un orb care și-a recăpătat vederea spălându-se pe față într-un izor indicat de Maica Domnului.

ADVERTISEMENT

Potrivit legendei, Leon cel Mare, înainte să fie încoronat, s-a întâlnit cu un orb în grădina din apropierea vechii cetăți bizantine. După ce au discutat despre Dumnezeu si Învierea Domnului, omul i-a cerut apă și să-l ducă în cetate.

Leon a căutat apă, dar nu a reușit să o găsească. Astfel, el a fost sfătuit de Fecioara Maria să-l ducă la un izvor aflat într-o pădure de lângă Constantinopol. „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apă tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi,” i-a transmis Maica Domnului.

ADVERTISEMENT

În acest fel, viitorul împărat a găsit un izvor, de unde i-a potolit setea orbului și l-a spălat pe față. Imediat după, omul și-a recăpătat vederea. Surprins, Leon a exclamat „Maica Domnului, eşti aici! Te-am găsit!” După minunea realizată chiar în fața ochilor săi, Leon cel mare, după ce a ajuns împărat, a construit o biserică în jurul izvorului. Aceasta a primit hramul „Izvorul Tămăduirii.”

Ulterior, o altă biserică a fost ridicată în acel loc, după ce împăratul Justinian, care suferea de o boală gravă, s-a vindecat bând apă din acest izvor. Respectiva biserică a fost demolată de turci în anul 1453.

ADVERTISEMENT

Izvorul există și în zilele noastre, iar credincioșii care merg la biserica contruită acolo în secolul XIX îl pot vedea împrejmuit de un edificiu realizat în marmura albă. Apa se strânge într-un bazin de mici dimensiuni, unde pot fi văzuți câțiva pești aurii. Se spune că de sute de ani aceștia sunt tot atâția și au aceeași dimensiune. Oamenii merg și în zilele noastre la izvoul făcător de minuni, pentru a-i cere Maicii Domnului ajutor pentru a învinge diverse boli.

În biserici, Liturghia oficiată în această zi este urmată de slujba de sfințire a apei. Acesta se realizează după o rânduială specială, fiind este strâns legată de sărbătoarea Invierii Domnului. Credincioșii iau apa sfințită, cunoscută drept Agheasma Mică, în această zi, ea poate fi băută pe parcusul întregului an, dimineața, pe stomacul gol, spre deosebire de Aghbisereasma Mare, care se ia la Bobotează și poate fi consumată timp de opt zile. Se spune că deține puteri tămăduitoare pentru bolile trupești și sufletești.

ADVERTISEMENT