Editoriale

Vineri 13. Ce să nu faci ca să n-ai ghinion. Istoria superstiţiilor de vineri 13

VINERI 13. Superstiţia că ziua de VINERI 13 este o zi cu ghinion datează din epoca medievală şi este una dintre cele mai răspândite....
Autor: Ionuţ Cataramă | 13.02.2015 | 10:59
Vineri 13. Ce să nu faci ca să n-ai ghinion. Istoria superstiţiilor de vineri 13

VINERI 13. Superstiţia că ziua de VINERI 13 este o zi cu ghinion datează din epoca medievală şi este una dintre cele mai răspândite.

VINERI 13. SUPERSTIŢIA din jurul zilei de vineri, 13 este reprezentată, de fapt, de o combinaţie a două frici distincte: prima, cea de numărul 13, care este numită şi triskaidekaphobia şi teama inexplicabilă de zilele de vineri.

TEAMA de numărul 13. Ca rezultat al existentei acestei fobii, la unele cladiri înalte etajul 13 nu exista, fiind denumit 14, de asemenea numarul 13 la case este adeseori “uitat”.

În creştinism, frica de ziua de vineri si de numărul 13 vin din superstiţii care nu pot fi verificate integral. Iuda Iscariotul a fost al treisprezecelea apostol şi al treisprezecelea sosit la Cina cea de Taină. De atunci, se crede că aduce ghinion să existe 13 persoane la masă.

TEAMA de ziua de VINERI. Se consideră că într-o zi de VINERI a fost crucificat Iisus şi tot în zile de VINERI a primit Adam mărul de la Eva şi au murit cei doi. Tot într-o zi de vineri a fost ucis Abel. Musulmanii consideră şi ei ziua de vineri cu ghinion, fiind ziua în care Allah l-a creat pe Adam.

În SUA, superstiţia lui VINERI 13 este puternică şi frecvent întâlnită. Se estimează că peste 15 milioane de americani sunt afectaţi, refuzând să încheie afaceri, să călătorească sau chiar să iasă din casă în ziua de vineri 13. Companiile pierd peste 800 de milioane de dolari pe această dată, scrie Unica.ro.

Ce tragedii au avut loc VINERI 13. GHINION VINERI 13

Pe de altă parte, ziua de vineri, 13, a fost martora multor evenimente nefericite:

– Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
– Vineri, 13 mai 1964 a avut loc una din cele mai cunoscute crime din istoria SUA – Kitty Genovese a fost violată şi ucisă în plină stradă sub ochii a 12 oameni care nu au ajutat-o. Lipsa de reacţie a oamenilor a fost numită “sindromul Genovese” sau “efectul de spectator”
– Vineri, 13 octombire 1972 s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi două luni mai târziu, după ce au fost nevoiţi să se hrănească in cadavrele călătorilor morţi.
– Vineri, 13 septembrie 1996 a murit rapperul Tupac Shakur.
– Vineri, 13 ianuarie 2012 s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia, incident în care au murit 32 de persoane.
– Vineri 13 aprilie 2012 în Italia a avut loc un cutremur, iar în SUA, o tornadă a lovit statul Oklahoma.

Nu există nicio motivaţie ştiinţifică potrivit căreia ziua de VINERI 13 ar putea să fie mai ghinionistă decât altele, potrivit timesonline.co.uk, dar cifrele arată că, în ultimele şase zile de 13 care au căzut vinerea, accidentele de maşină au fost mai multe cu 13% decât într-o zi normală.

Cu toate acestea, potrivit statisticilor, cea mai proastă zi pentru conducătorii auto predispuşi la accidente este data de întâi a fiecărei luni şi nu contează în ce zi a săptămânii cade. Ziua lunii cu cele mai puţine accidente este 26, când numărul evenimentelor rutiere scade cu peste opt procente.

VINERI 13.De-a lungul timpului, au existat teorii de la care s-ar fi ajuns la legendele în ceea ce priveşte ziua de VINERI 13. Una dintre ele ar fi că Eva i-a dat mărul lui Adam într-o zi de VINERI 13, iar alta că Marele Potop ar fi început tot într-o astfel de zi, teorii alimentate de faptul că Vechiul Testament nu indică precis datele acestor evenimente. De asemenea, există o legendă că totul a început cu Cina cea de Taină, unde au luat parte 13 persoane, şi cu crucificarea lui Iisus în Vinerea Mare.

Data de VINERI 13 apare de 688 de ori în 400 de ani, de mai multe ori decât, de exemplu, o zi de sâmbătă 13, care apare de 684 de ori.

În 1980, la Hollywood s-a lansat horror-ul “Friday the 13th” (“VINERI 13”), peliculă ce a avut foarte multe continuări, pentru marele şi micul ecran.

Printre celebrităţile născute într-o zi de VINERI 13 se numără Fidel Castro sau fostul prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher.
Sir Winston Churchill nu călătorea niciodată în zilele de VINERI 13, decât dacă era ceva extrem de important. La fel făceau şi Napoleon, Mark Twain, Franklin D. Roosevelt sau Herbert Hoover.
Vinerea era ziua din săptămână în care erau executaţi prizonierii în Roma Antică şi, mai târziu, ziua când erau spânzuraţi cei condamnaţi în Marea Britanie.
În Evul Mediu, vinerea era cunoscută ca “sărbătoarea vrăjitoarelor”, despre care se spunea că sunt organizate în adunări de câte 13.
Mii de călugări-soldaţi ai Cavalerilor Templieri au fost omorâţi de regele francez Ludovic al IV-lea, într-o zi de VINERI 13, în 1307.
Misiunea de pe Lună Apollo 13 a fost lansată la ora 13.13 şi a fost abandonată pe 13 aprilie 1970.
Un asteroid aflat la depărtare de Terra ar putea lovi planeta vineri, 13 aprilie 2029, iar la viteza de 28 km/h ar putea avea forţa a 65.000 de bombe atomice.
În religia vechilor nordici, o legendă povesteşte despre un faimos banchet în Walhala, raiul războinicilor, la care au fost invitaţi 12 zei. Loki, zeul întunericului, nu a fost chemat la această petrecere, motiv pentru care acesta l-a atacat pe Balder (echivalentul lui Zeus în tradiţia nordicilor) şi l-a omorît. Ca urmare, întreaga Walhala a fost distrusă. Din acel moment s-a considerat ca fiind ghinion să inviţi 13 oameni la o petrecere.
În tradiţia musulmană nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masă – se spune că toţi vor muri în următorul an. În plus, dacă numele tău are 13 litere, vei avea norocul diavolului.
Egiptenii şi chinezii ies din categoria triskaidekafobilor: ei consideră numarul 13 norocos.
Datele Institutului pentru studiul fobiilor Un studiu arată că statul american pierde aproximativ 900 de milioane de dolari în zilele de vineri, 13. Asta deoarece circa 20 de milioane de locuitori din State se tem de această zi şi aleg să nu facă afaceri, să nu călătorească cu avionul şi renunţă în general la activităţi pe care le-ar face într-o zi obişnuită.

La 13 aprilie 2029, într-o zi de vineri, asteroidul 99942 Apophis va trece pe lângă planeta noastră la o distanţă mai mică decât cea la care se află sateliţii de comunicaţii. La un eventual impact cu Pământul, asteroidul, cu un diametru de aproximativ 270 de metri, ar elibera o energie de 880 de megatone echivalent TNT.

Apophis a speriat lumea în 2004

În 2004, au fost temeri că, în 2029, planeta riscă să fie lovită de acest obiect cosmic. Atunci, riscul estimat de unii astronomi era destul de mari: 2,7%. Ulterior, astronomii au calmat populaţia, arătând că nu există risc de impact, cu Pământul ori Luna, în 2029. Totuşi, spun ei, evenimentul din 2029 ar putea modifica traiectoria asteroidului, din cauza influenţei gravitaţiei terestre.

Aceasta ar putea provoca un impact în 2036, când Apophis se apropie din nou de Terra. Însă, riscul ca Apophis să fie deviat astfel încât să ajungă în contact cu Terra în 2036 este de 1 la 250.000.

Revenind la ziua de vineri, 13, declararea decesului lui Tupac Amaru Shakur nu a fost singura veste proastă din istoria acestei zile.

Povestea unui tren deraiat

Cel mai bizar eveniment a avut loc la 13 august 2010, într-o zi de vineri, la metroul londonez, când un tren de reparaţii a pornit accidental şi s-a oprit abia după, atenţie, 13 minute. Conductorul unui tren care circula pe aceeaşi linie, în faţă, a fost atenţionat să nu mai oprească în staţii, iar garnitura a fost deviată la primul nod.

În ciuda acestor evenimente, statisticienii spun că, din punctul lor de vedere, zilele de vineri, 13 nu sunt deloc lipsite de noroc.

calendar_vineri_13_68088500

Cei de la descopera.ro au întocmit şi o interesantă listă, “13 superstiţii de vineri, 13”

1. Dacă un copil să naşte într-o zi de VINERI 13, nu va avea noroc niciodată.

2. Un om născut într-o zi de VINERI 13 va muri tânăr.

3. Un copil născut într-o zi de VINERI 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită.

4. Un copil născut într-o zi de VINERI 13 nu va avea noroc decât după ce toţi cei care îi ştiu adevărata dată a naşterii vor muri.

5. Un copil născut într-o zi de VINERI 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier saşiu. Dacă copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.

6. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de VINERI 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.

7. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de VINERI 13.

8. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de VINERI 13, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte.

9. Cine iese din casă în noaptea de VINERI 13 va avea convulsii.

10. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de VINERI 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.

11. Nu purta negru în ziua de VINERI 13, sau în scurt timp vei purta doliu.

12. Nu te tunde în ziua de VINERI 13, sau cineva din familia ta va muri.

13. Nu te muta în casă nouă într-o zi de VINERI 13, vei avea ghinion.

Sursă: www.realitatea.net

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!