Life

Vineri 13. De ce este considerată o zi cu ghinion. Ce nu ai voie să faci în această zi

Ziua de vineri, 13, este considerată o zi cu ghinion, nu doar în România, ci în întreaga lume. De unde a pornit însă această idee și cât de reală este?
13.01.2023 | 07:25
Vineri 13 De ce este considerata o zi cu ghinion Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi
Vineri 13. De ce este considerată o zi cu ghinion. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Superstiția legată de ziua de vineri, 13, este mai veche decât am fi crezut și a făcut înconjurul lumii.

De ce este considerată ziua de vineri, 13, o zi cu ghinion

Totul a pornit de la ziua de vineri, 13 octombrie 1307, zi în care au fost arestați marea majoritate a cavalerilor templieri, la ordinul Regelui Filip al IV-lea al Franței. Printre ei s-a numărat și Marele Maestru.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ziua de vineri mai este legată și de Noul Testament și are legătură cu ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce. Numărul 13 în schimb este asociat cu Cina cea de Taină și momentul trădării lui Iisus Hristos, din acest motiv fiind considerat un număr ghinionist.

Vestea bună este că zilele de vineri, 13, nu sunt chiar atât de dese, așa că se poate întâmpla ca într-un an nici măcar să nu prindem această dată.

ADVERTISEMENT

În 2023 pe de altă parte, vom avea două zile de vineri, 13, una astăzi, în ianuarie, iar mai apoi, încă una în luna octombrie.

Ce spun însă superstițiile și ce nu este bine să facem într-o zi de vineri, 13? Thomas W. Lawson a fost supranumit ”părintele lui vineri, 13”.

ADVERTISEMENT

În anul 1907, acesta a publicat primul și ultimul său roman, care cuprinde fel de fel de superstiții legate de această zi, intitulat ”Vineri, treisprezece”.

Ce nu ai voie să faci într-o zi de vineri, 13

Astfel, vineri, 13 este complet interzis să te muți într-o casă nouă. Se spune că în acest mod vei atrage ghinionul în viața ta. De asemenea, se mai spune că în ziua de vineri, 13, nu ai voie să porți negru, pentru că atragi doliul în viața ta și de asemenea nu ai voie nici să te tunzi.

ADVERTISEMENT

Tot în această zi nu este bine ca 13 persoane să stea la aceeași masă și de asemenea, este de rău augur să te căsătorești.

O altă superstiție este legată de cei născuți într-o zi de vineri, 13. Se spune că un copil care s-a născut în această zi va avea mare ghinion, însă în ziua nașterii, o parte din această nefericire va fi înlăturată.

În ziua de vineri, 13, nu trebuie să călătorești și de asemenea, în cazul în care un cortegiu funerar îți va tăia calea, s-ar putea ca o persoană să aibă de suferit.

O superstiție mai spune că o femeie care își va serba ziua de naștere, vineri, 13, se va căsători în mai puțin de un an și va avea și un copil.

Ce tragedii au avut loc într-o zi de vineri, 13

Menționăm faptul că de-a lungul timpului, în zilele de vineri, 13, au avut loc și nenumărate tragedii care au rămas în memoria multor persoane. 

Spre exemplu, în 1939, într-o zi de vineri, 13 mai, cel mai mare incendiu de vegetație din Australia a pornit, iar 71 de persoane și-au pierdut viața.

Mai apoi, în 1964, într-o zi de vineri, 13 mai, o crimă răsunătoare a avut loc în Statele Unite. Kitty Genovese a murit sub ochii multor persoane care nici măcar nu i-au sărit în ajutor.

În 1972, pe 13 octombrie, o altă tragedie avea să se  întâmple. Zborul 571 s-a prăbușit în munții Anzi, iar 16 persoane care au supraviețuit au fost găsite după două luni.

În 2012, două tragedii s-au produs într-o zi de vineri, 13. Pe 13 ianuarie, vasul de croazieră Costa Concordia s-a scufundat, iar 32 de persoane au murit.

Mai târziu, pe 13 aprilie 2012, un cutremur puternic s-a produs în Italia, iar statul Oklahoma din SUA a fost lovit de o tornadă.

ADVERTISEMENT
Tags: