Vinetele sunt legume bogate în calciu, fier și alte minerale, au un conținut crescut de fibre și fitonutrienţi esențiali cu rol în îmbunătățirea circulației sangvine. Perioada în care acestea sunt în plin sezon este luna iulie, dar putem să ne bucurăm de beneficiile lor tot anul.
De altfel, toamna este perioada de maximă popularitate datorită prezenței lor în tradiționala zacuscă sau prin posibilitatea de a le pune la borcan pentru iarnă.
FANATIK vă prezintă astăzi o rețetă de vinete care se servește și caldă, dar și rece. Este o rețetă care se prepară ușor și rapid.
Pentru această rețetă este nevoie de:
După ce au fost spălate, vinetele se vor tăia fâșii de aproximativ 1 cm grosime și se vor condimenta cu sare și piper. Ulterior, ele se vor rumeni într-o tigaie simplă sau pe gril, cam 1-2 minute pe fiecare parte, până vor căpăta o culoare maronie.
Separat, după ce au fost cojite și tăiate cubulețe, roșiile se vor pune într-o tigaie, peste uleiul încins, și se vor fierbe împreună circa 15-20 de minute. Sosul rezultat se va potrivi cu sare, se va adăuga busuiocul (și oregano) și cățeii de ustoroi pisați. Amestecul va mai fi lăsat pe foc maxim un minut.
Într-o tavă mai adâncă se va așesa un strat de sos de rosii, urmat de unul de vinete. Peste vinete se va așeza alt strat de sos de roșii, iar deasupra lui o parte din amestecul de brânzeturi. La final trebuie să avem 3 straturi asemănătoare: vinete + sos de roșii + brânzeturi
Între timp vom preîncălzi cuptorul la 200 de grade.
Vom ține tava la cuptor în jur de 30 de minute, timp în care brânzeturile de deasupra se vor rumeni și își vor schimba culoarea.
Este bine să o lăsați să se răcească un moment, aromele vor fi mult mai intense dacă nu este servită imediat ce a fost scoasă din cuptor, conform lalena.ro.