Life

Vinete gratinate cu roșii și brânzeturi rase. O rețetă delicioasă, de sezon, pe care o prepari în scurt timp

25.09.2020 | 15:13
Vinete gratinate cu rosii si branzeturi rase O reteta delicioasa de sezon pe care o prepari in scurt timp
Vinete gratinate cu roșii și brânzeturi rase. O rețetă delicioasă care se prepară în cel mai scurt timp Sursa foto: Facebook - gustos.ro
ADVERTISEMENT

Vinetele sunt legume bogate în calciu, fier și alte minerale, au un conținut crescut de fibre și fitonutrienţi esențiali cu rol în îmbunătățirea circulației sangvine. Perioada în care acestea sunt în plin sezon este luna iulie, dar putem să ne bucurăm de beneficiile lor tot anul.

De altfel, toamna este perioada de maximă popularitate datorită prezenței lor în tradiționala zacuscă sau prin posibilitatea de a le pune la borcan pentru iarnă.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă prezintă astăzi o rețetă de vinete care se servește și caldă, dar și rece. Este o rețetă care se prepară ușor și rapid.

Ingredientele necesare pentru rețeta de vinete gratinate cu roșii și brânzeturi rase

Pentru această rețetă este nevoie de:

  • 1 kilogram de vinete (4 sau 5 vinete medii),
  • 1 kilogram de roșii  (cam 5 roșii medii)
  • Mozzarella – 300 g
  • Parmezan ras – 100 g
  • Ulei de masline – 50 ml
  • Sare și piper
  • Busuioc uscat sau verde – o linguriță (puteți adăuga și oregano)
  • Usturoi – 2 căței
ADVERTISEMENT

După ce au fost spălate, vinetele se vor tăia fâșii de aproximativ 1 cm grosime și se vor condimenta cu sare și piper. Ulterior, ele se vor rumeni într-o tigaie simplă sau pe gril, cam 1-2 minute pe fiecare parte, până vor căpăta o culoare maronie.

Separat, după ce au fost cojite și tăiate cubulețe, roșiile se vor pune într-o tigaie, peste uleiul încins, și se vor fierbe împreună circa 15-20 de minute. Sosul rezultat se va potrivi cu sare, se va adăuga busuiocul (și oregano) și cățeii de ustoroi pisați. Amestecul va mai fi lăsat pe foc maxim un minut.

ADVERTISEMENT

Într-o tavă mai adâncă se va așesa un strat de sos de rosii, urmat de unul de vinete. Peste vinete se va așeza alt strat de sos de roșii, iar deasupra lui o parte din amestecul de brânzeturi. La final trebuie să avem 3 straturi asemănătoare: vinete + sos de roșii + brânzeturi

Între timp vom preîncălzi cuptorul la 200 de grade.

Vom ține tava la cuptor în jur de 30 de minute, timp în care brânzeturile de deasupra se vor rumeni și își vor schimba culoarea.

ADVERTISEMENT

Este bine să o lăsați să se răcească un moment, aromele vor fi mult mai intense dacă nu este servită imediat ce a fost scoasă din cuptor, conform lalena.ro. 

ADVERTISEMENT