News

Violatorii din Vaslui ar putea fi CASTRAŢI! Proiectul de lege, în Parlament

Iniţiativa legislativă privind castrarea chimică a pedofililor şi violatorilor va fi readusă în discuţie după vacanţa parlamentară. Proiectul se află pe ordinea de zi a Camerei...
24.07.2015 | 19:11
Violatorii din Vaslui ar putea fi CASTRATI Proiectul de lege in Parlament
ADVERTISEMENT

Iniţiativa legislativă privind castrarea chimică a pedofililor şi violatorilor va fi readusă în discuţie după vacanţa parlamentară. Proiectul se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional, după ce a trecut de Senat. Majoritatea senatorilor şi deputaţilor vasluieni spun că vor susţine această iniţiativă, în condiţiile în comisiile de specialitate o vor aviza favorabil.

Cel mai important hop pentru ca acest proiect să devină act normativ este avizul Curţii Constituţionale, întrucât prin castrarea chimică se aduce atingere Codului Familiei. Jurisprudenţa internaţională, însă, ar putea aduce o rezolvare acestei probleme. Castrarea chimică deja se practică în Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova, Cehia, Marea Britanie. Există însă şi voci care spun că violenţa nu ar trebui pedepsită tot cu violenţă, dar că s-ar impune majorarea pedepselor pentru infracţiunile la viaţa sexuală.

ADVERTISEMENT

Senatorul UNPR Ciprian Rogojan, unul dintre cei cinci iniţiatori ai proiectului de lege privind castrarea chimică a pedofililor şi violatorilor, a declarat, joi, că această iniţiativă va fi readusă în discuţie în septembrie, la începutul sesiunii parlamentare.

“Nu spun unde este pedofilia în floare, spun doar că e tragic să auzi aşa ceva. Alături de mine sunt şi alţi colegi care au semnat această iniţiativă legislativă şi suntem de acord că termenul de «castrare chimică» este un pic dur, aşa că probabil vom gândi varianta unui tratament cu substanţe chimice.

ADVERTISEMENT

Am speranţa ca, după 1 septembrie, când ne vom întoarce la muncă în Parlament, vom trece această lege şi de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, şi vom lua măsuri împotriva pedofililor şi violatorilor. Suntem cu toţii solidari cu tânăra din Vaslui şi deşi petiţiile online nu au un fundament juridic, consider că fiecare iniţiativă de a pedepsi astfel de abuzuri va ajuta”, a declarat pentru Agerpres.ro Ciprian Rogojan.

Senatoarea de Vaslui, Doina Silistru (PSD), s-a declarat de acord cu acest proiect de act normativ. Ea susţine că, la momentul discutării lui în Camera Senatului, a votat “Pentru”.

ADVERTISEMENT

“A fost dezbătut în Senat la noi şi este trecut la Camera deputaţilor. Senatul a aprobat, dacă ţin eu minte bine. La camera decizională acum nu mai există termene în care să fie dezbătut un act normativ, deci acum aşteptăm să vedem ce decizie iau deputaţii. Eu am votat această iniţiativă legislativă”, spune Doina Silistru.

Şi deputatul Florin Ciurariu (PNL) este de acord cu castrarea chimică a violatorilor, în cazul în care comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor îşi dau avizul.

ADVERTISEMENT

“Am auzit de mai demult de proiectul ăsta. Eu ştiam că a picat. Probabil că acum e un pic modificat şi va fi reluat. Eu aştept să-l văd concret şi aştept să văd şi opiniile colegilor din comisiile de specialitate. Dacă va fi într-o formă acceptabilă, voi vota «pentru»”, a spus Ciurariu.

Citeste mai mult pe RTV.NET

ADVERTISEMENT