News

Violeta Alexandru a prezentat statistica crizei: „800.000 de contracte au fost suspendate, 100.000 au fost terminate”. Anunț important despre pensii

01.04.2020 | 21:59
Violeta Alexandru a prezentat statistica crizei 800000 de contracte au fost suspendate 100000 au fost terminate Anunt important despre pensii
ADVERTISEMENT

Ministrul muncii Violeta Alexandru a prezentat statistica crizei la început de aprilie 2020. Cu toate că criza este la început, 800.000 de persoane așteaptă ajutor din partea Guvernului.

800.000 de șomeri „tehnici” în România

Violeta Alexandru a dezvăluit că încă 100.000 de oameni au rămas fără locuri de muncă, pentru că angajatorii s-au panicat și au reacționat impulsiv.

ADVERTISEMENT

„O confirmă cifrele, orașele sunt pustii, magazinele sunt închise, oamenii panicați. Situația e serioasă, sunt încrezătoare că aceia care își vor menține echilibrul.

Există soluții pentru telemuncă, pentru a lucra de la domiciliu. Dacă nimeni nu mai vrea să pună umărul, dacă toți ne retragem, nu va mai avea cine să ne scoată din situația în care ne aflăm. Oamenii trebuie să sprijine pentru ca economia să meargă mai departe. Vrem să repornim motoarele economiei.

ADVERTISEMENT

Unii dintre oameni au făcut deja acest lucru de astăzi. Au început să se trimită documentele de cele două mari categorii, acoperirea fondurilor pentru a-și punea ține angajații în șomaj tehnic, unor oameni pe care ne bazăm că odată ce această perioadă delicată trece își vor relua locurile de muncă.

Sunt angajatorii cu contracte individuale de muncă, trebuie să le fi suspendat temporar în REVISAL și care se adresează AJOFM din fiecare din județul unde firma are sediul social. Trimit printr-o adresă de email, fiecare județ are o adresă dedicată, o cerere și o declarație pe proprie răspundere la care anexează lista angajaților în șomaj tehnic. Totul se întâmplă on-line.

ADVERTISEMENT

Dacă au sursă de venit nu pot depune pentru șomaj tehnic. Până în 15 aprilie plățile ar trebui făcute.

Că a avut activitate înainte și ea e întreruptă temporar pentru că deciziile au fost în consecință. Au fost cazuri extreme când le-au trimis angajaților SMS să nu mai vină la serviciu. Eu îi înțeleg.

ADVERTISEMENT

Sunt 800.000 de contracte suspendate. Am observat tendința pentru a accesa fondurile guvernamentale, acești angajatori care adresează această nevoie și solicită banii sunt oamenii care pleacă de la premisa că trebuie să le asigure angajaților lor o sursă de venit că vrea să-i țină aproape și apoi să meargă cu ei mai departe. Aceștia sunt oamenii pentru care am gândit asta.

Sunt aproape 100.000 de contracte încheiate, nu am semnale că toate au fost încheiate în forme abuzive. Știu că momentul de panică a fost deja depășit. Inițial oamenii au intrat în panică, dar a trecut panica”, a explicat ministrul la Realitatea PLUS.

Anunț important despre pensii

Totodată, Violeta Alexandru a vorbit despre pensii, a dat asigurări că nu vor fi probleme cu plata banilor și se gândește la o serie de măsuri care să ajute și românii veniți din Diaspora:

Dacă va avea succes în sistemul public. Va genera schimbare în sistemul public, e un mic plus al acestei perioade extraordinar de dificile, că ne-a forțat să ne adaptăm la modernitate și eficiență.

Vom avea cadrul pregătit să permitem unui părinte să rămână acasă cu copilul în această perioadă. Se va modifica legea concediilor pentru părinți.

Pensiile vor fi asigurate la timp, rulăm mai multe scenarii și vorbim despre posibilitatea de plată mai devreme a pensiilor, la cele în Poștă, prin Poștă, dar vor fi la timp cu siguranță. Se vede diferența între cei care primesc pensiile pe card și prin poștă. Sunt avantajați cei pe card prin faptul că nu au expunerea de care se tem. Graficul e ținut sub o atenție strictă. Poștașii sunt echipați corespunzători pentru a face livrarea în condiții de siguranță.

Suntem în acest moment în fața unei realități care ne arată că trebuie să existe o Românie justă. Mi-au arătat că Parlamentul se va mobiliza pentru a susține un asemenea demers, cred că această decizie se bazează covârșitor pe angajamentul politic pe care fiecare partid trebuie să-l ia. E o decizie de asumare politică, știu că partidul și-a asumat. Doar militarii ar trebui excluși, avem două Românii. România celor care se bucură de privilegii că au știut cum prin Parlament să treacă legi speciale și cei care primesc pe cât au muncit, contribuit.

Elaborez o propunere pentru cei veniți din Diaspora. Trebuie să ne gâdim de ce unii au fugit? Să le mulțumesc celor din magazine, doctorilor”. 

ADVERTISEMENT
Tags: