News

Violeta Alexandru anunță prelungirea șomajului tehnic. Cine va beneficia de această măsură. Video

03.06.2020 | 11:00
Violeta Alexandru anunta prelungirea somajului tehnic Cine va beneficia de aceasta masura Video
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, miercuri, prelungirea șomajului tehnic pentru anumite domenii care vor rămâne în continuare închise.

Violeta Alexandru anunță prelungirea șomajului tehnic

Într-o declarație de presă, Violeta Alexandru a menționat care vor fi domeniile care vor beneficia de prelungirea șomajului tehnic, dar a mai precizat că Guvernul a mai luat și alte măsuri în sprijinul angajatorilor și al angajaților.

ADVERTISEMENT

”Suntem conștienți că unele domenii trebuie să rămână închise. E vorba despre domenii care implică participarea unui public numeros și de aceea rămânem în continuare în sprijinul acestor domenii prin continuarea șomajului tehnic, a declarat ministrul Muncii.

Declarații de presă susținute de ministrul muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru.

Posted by Fanatik News on Wednesday, 3 June 2020

Violeta Alexandru a spus că aici se vor încadra domeniile de tip spectacole, concerte cu public de peste 500 de spectatori, restaurantele cu spații închise, mall-urile cu suprafață de peste 15.000 de metri pătrați, activitățile sportive de tip fitness, piscine în spații închise, sporturi de contact, grădinițe, creșe și transportul aerian.

ADVERTISEMENT

Două măsuri în sprijinul angajatorilor

Ea a afirmat că perioada grea pentru firme nu a trecut și anunță că Guvernul vine în sprijinul acestora prin abordarea unui procent de 41,5% din costul salarial al fiecărui angajat pe care anterior angajatorul l-a avut în șomaj tehnic, în următoarele trei luni.

”Condiția minimă pe care am pus-o este ca angajatul respectiv să fi fost minim 15 zile în această situație de suspendare a contractului de muncă. O altă condiție este ca angajatorul să păstreze angajatul cel puțin până la sfârșitul anului”, a declarat Violeta Alexandru.

ADVERTISEMENT

Ministrul a precizat că în cazul în care un angajator dispune de două coduri CAEN, el va trebui să opteze între cele două măsuri. Ea a mai spus că procedura de plată, la sugestia Ministerului de Finanțe, este aceea de decontare.

”Angajatorii vor acoperi costurile salariale, iar în baza cererii și declarației pe proprie răspundere la care atașează aceste documente vor primi în maxim 10 zile fondurile aferente de la Agențiile Județene pentru ocuparea forței de muncă”, a menționat Alexandru.

ADVERTISEMENT

O altă măsură luată constă în acordarea unei sume de maximum 50% din salariul unui angajat până la 2.500 de lei pentru fiecare persoană angajată care se încadrează în categoria de vârstă 16-29 de ani sau are peste 50 de ani.

”Ne așteptăm ca angajatorii să se uite cu atenție la persoanele din cele două categorii de vârstă. Măsura va acoperi o perioadă de 12 luni, cu condiția ca angajatorul să păstreze mai apoi angajatul încă 12 luni”, a afirmat ea.

ADVERTISEMENT